Ministrul Sănătății din Italia: Vom reduce perioada de carantină la 10 zile

„Cei care au intrat în contact cu persoanele pozitive trebuie să stea în carantină. Până ieri, carantina era de 14 zile (…) CTS (Comitetul Tehnico-Științific – n.r.) a decis astăzi să o reducă la 10 zile, așa cum a făcut deja Germania, pe baza datelor științifice care ne spun că începând cu a zecea zi riscul este foarte scăzut.”

Declarația de mai sus a fost făcută de Ministrul Sănătății din Italia, Roberto Speranza, informează Rai News. Speranza a avut duminică, 12 octombrie 2020, o reuniune cu Comitetul Tehnico-Științific și s-a discutat despre implementarea sau modificarea mai multor măsuri, unele menite să combată răspândirea coronavirusului, iar altele având ca scop reducerea presiunii pe care aceste restricții o aplică asupra economiei.

Printre măsurile menite să reducă impactul negativ asupra economiei italiene se numără și reducerea perioadei de carantină de la 14 la 10 zile. Potrivit celor relatate de Speranza, măsura va fi introdusă în noul DPCM (Decretul Președintelui Consiliului de Miniștri) care urmează să fie aprobat de Guvern în următoarele zile.

O altă măsură pe care autoritățile italiene au intenția să o modifice prin noul DPCM este aceea conform căreia este nevoie de două rezultate negative la testele cu tampon pentru COVID-19 pentru a ca o persoană să poată ieși din carantină sau izolare la domiciliu. Astfel, după aprobarea noului decret, persoanele care vor fi obligate să stea în carantină/izolare la domiciliu vor putea scăpa de această restricție numai cu un singur rezultat negativ pentru acest test, cel de-al doilea nemaifiind obligatoriu.

Speranza a declarat, de asemenea, că noul DPCM va aduce și interzicerea petrecerilor private pentru a preveni răspândirea virusului, acestea nefiind considerate o necesitate pentru poporul italian.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Vom încerca să modificăm aspecte din viața privată a oamenilor care nu sunt esențiale. Am investit în școală, pe care o considerăm esențială și îi ținem pe copii în siguranță la școli, dar nu în afara lor. Iată de ce, printre aceste măsuri, am propus să fie interzise petrecerile private”, a mai adăugat Speranza.

Ministrul Sănătății a precizat, de asemenea, că masca va fi obligatorie în aer liber, dar nu și pentru cine face jogging. Zilele trecute se vorbea în presa italiană despre obligativitatea purtării măștii și în timpul exercițiilor fizice/alergatului în aer liber, dar această informație a fost infirmată de ministrul italian.