Mesajul de pace al unui moldovean din Italia pe blocul în care locuiește: „NO WAR”

Un cetățean originar din Republica Moldova, care trăiește la Bologna, a construit pe blocul în care locuiește un panou luminos cu mesajul „NO WAR” (NU RĂZBOILUI) și a invitat oamenii să facă același lucru pentru că doar printr-o atitudine comună a opiniei publice se va putea pune capăt conflictului care are loc în aceste zile în Ucraina. „Fiecare gest al nostru împotriva războiului este foarte important”, a spus bărbatul moldovean conform La Repubblica.

Se numește Vasile Enache, are 42 de ani și de 14 trăiește în Italia. În acest moment locuiește la Bologna, într-un bloc cu zece etaje de pe via Corticella.

Afectat emoțional de ceea ce se întâmplă în Ucraina, după ce Rusia a decis să invadeze această țară, Vasile a luat mânerele de la măturile pe care le avea în casă și a legat cu sfoară instalațiile luminoase pe care le-a folosit de Crăciun. A realizat un panou cu inscripția „NO WAR” (NU RĂZBOIULUI) și l-a amplasat pe acoperișul blocului în care locuiește, mesajul fiind astfel vizibil de departe. „Un gest mic și simbolic, dar dacă cetățenii nu vor face nimic acest război nebunesc va continua” a spus Vasile.

Mesajul luminos este modalitatea lui Vasile Enache de a reacționa împotriva războiului. „Pacea nu este doar un rezultat care trebuie atins la sfârșitul unui război, este un angajament pentru care trebuie luptat zi de zi, chiar și atunci când ai toată libertatea de alegere și acțiune”.

Moldoveanul este din Ungheni, localitate la granița cu România și în Italia este fondatorul Asociației „Cittadini del mondo”. „Mi-am părăsit țara pentru că nu aveam niciun viitor acolo, se investea puțin în tineri, era o perioadă în care încă era puțină democrație”.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Vasile Enache privește cu consternare invadarea Ucrainei de către armatele ruse: „Am trăit mulți ani într-o republică a Uniunii Sovietice, sunt vorbitor nativ de limbă română prin naștere și rusă prin dobândire. Am trăit mereu ca frații. Niciun război nu face bine, dar acesta de acum face mai mult rău decât oricare altul pentru că între noi și ruși a fost mereu un sentiment de înfrățire, care ne-a unit și care a rămas și după ce ne-am declarat independența, în 1991. Toate conflictele care au fost după aceea au fost de natură politică și pentru putere, poporul rus nu vrea acest război, este războiul lui Putin, nu al oamenilor. Rușii au rude în Ucraina și invers”, a precizat bărbatul moldovean.

Vasile a mai adăugat: „Dincolo de interesele economice și politice mi se pare o formă de nebunie. Sper ca oamenii să se răzvrătească, văd chipuri tinere de soldați pe frontul unui război pe care nu îl înțeleg.”

Mesajul moldoveanului Vasile Enache, de la Bologna, este unul de pace: „Un lucru pe care puțini aici îl știu este că la 1 martie toate fostele republici sovietice sărbătoresc începutul primăverii care, la fel ca pentru toată lumea, reprezintă renașterea, este un punct de cotitură. Nu văd o nicio luminiță în întunericul acestui război, dar cultivarea speranței este de datoria noastră. Ar trebui organizat un referendum sub egida organizațiilor internaționale, să folosim armele democrației, pentru că un război în mileniului III este de neconceput”.