Un moldovean din Italia a stat 9 luni în închisoare nevinovat, acuzat de o faptă comisă de un conațional

La 59 de ani a petrecut 9 luni din viață în închisorile din Italia și Germania pentru o faptă comisă de nimeni altul decât cel care îl acuza și, pe deasupra, era un conațional. Este vorba despre Serghei Nilov, un cetățean moldovean stabilit în Italia, la Schio, în provincia Vicența din Veneto, localitate în care s-a întors de curând după ce a fost eliberat dintr-o închisoare germană.

După mai bine de 9 luni de închisoare, nevinovat fiind, abia mai reușește să vorbească, scrie ziarul italian Corriere della Sera.

„Îi mulțumesc soției mele, lui Dumnezeu, avocaților mei și tuturor prietenilor care mi-au fost aproape în această perioadă grea pentru mine”, a declarat Serghei.

Serghei Nilov și avocații săi din Italia. Foto: Corriere della Sera.

În 2017 el a fost acuzat de moartea unui afacerist german din Berlin, Frank Eberl, care a avut loc în anul 1989. Din acel moment, viața sa a devenit un coșmar a fost închis întâi în penitenciarul din Vicența timp de 40 de zile, apoi a fost extrădat în Germania, în august 2020, unde a petrecut ultimele 8 luni și de unde își putea suna soția doar o singură dată la 2 săptămâni, timp de 10 minute.

La baza procesului împotriva lui Serghei a stat o mărturie depusă în 2017 de un conațional, Vaeceslav Andrienko, cu care a lucrat în anul 1989 la Berlin. Andrienko l-a indicat atunci pe Nilov, în fața anchetatorilor germani, ca fiind responsabil de moartea bărbatului german petrecută cu 32 de ani în urmă.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Procurorul care conducea ancheta a mers pe această pistă și construit tot cazul împotriva lui Serghei Nilov, reușind astfel să-l bage la închisoare. Și ar fi stat mult și bine acolo, dacă Andrienko nu s-ar fi decis în urmă cu o săptămână să spună adevărul: că adevăratul vinovat este el.

Moldoveanul de 59 de ani a fost astfel eliberat, iar judecătorul și procurorul din Berlin și-au cerut și scuze de la el pentru eroare comisă. Nilov s-a întors apoi în Italia, la Schio, unde a putut să-și îmbrățișeze din nou soția și să-și reia viața.

Avocații săi, Claudio Mondin e Matteo De Meo, care l-au asistat de-a lungul procesului, l-au ajutat să-și recupereze și locul de muncă din Italia, la „House Technology” din San Vito di Leguzzano, o firmă care produce prefabricate pentru construcții durabile.

„Fusese concediat din cauza extrădării sale, dar proprietarul este pregătit să-l primească înapoi imediat”, au declarat avocații.

- Continuarea după publicitate -

„Este o poveste kafkaniană, iar Nilov este victima nu numai a unei persoane instabile, ci și a unui sistem european care nu a știut cum să facă verificările necesare”, au mai spus avocații.

@rotalianul