Moldovean grav bolnav transportat din Italia în Moldova cu ambulanța pentru a petrece ultimele clipe cu cei dragi

O echipă de voluntari de la Crucea Roșie din Agrate Brianza, provincia Monza e Brianza, a avut o misiune mai specială la finalul lunii ianuarie când a străbătut o distanță de peste 4 000 km și 50 de ore de condus, dus-întors, pentru a îndeplini ultima dorință a unui pacient care se afla în stare gravă. Bolnavul avea în jur de 60 de ani și era originar din Republica Moldova.

Pacientul moldovean se afla în Italia tocmai pentru a primi tratament de specialitate, fiind grav bolnav, și era găzduit de niște rude, relatează publicația MBnews. Când starea sa de sănătate a început să se agraveze, acesta a cerut să-și mai poată revedea și îmbrățișa o dată familia rămasă în țara natal, bucurându-se astfel de timpul rămas alături de cei dragi.

„Pentru a îndeplini dorința pacientului nostru ne-am pornit în trei, doi operatori și președintele organizației locale de la Crucea Roșie, Matteo D’Alessandro. Am plecat la drum pentru a însoți persoana pe 26 ianuarie, pe la orele 18.00, după ce am făcut toți testul rapid pentru Covid-19 și am călătorit circa 30 de ore până în capitala Republicii Moldova. Pe ultimii aproximativ 150 km am fost surprinși de o furtună de zăpadă și temperaturi de -10 grade Celsius. După ce am pus lanțurile pe cauciucuri, am înaintat cu 30 km/h și trebuie să spun că a fost foarte dificil nu numai să fim atenți la drum, ci și să ținem ambulanța pe stradă. Am ajuns la destinație în plină noapte, pe 29 ianuarie 2021”, a declarat Niccolò Brembilla, unul dintre operatorii sanitari care a participat la călătorie.

„Ajunși acolo, ne-am întâlnit cu o ambulanță care aștepta preluarea și reevaluarea pacientului, dat fiind că pe drum acesta a fost asistat doar de noi, operatorii sanitari. Dar de fapt, la bordul acelei ambulanțe nu se afla niciun infirmier sau medic. Din fericire situația s-a dovedit a fi stabilă și pacientul nostru și-a putut continua astfel drumul spre casă pentru a se reuni cu cei dragi. Fiindcă misiunea a avut un final fericit, noi ne-am întors imediat în România așa cum am fost sfătuiți să facem, având de înfruntat din nou 150 km pe zăpadă pentru a ajunge la un mic hotel unde am stat pentru câteva ore, doar pentru a ne odihni puțin. În dimineața zilei următoare am pornit imediat înapoi spre Italia”, a mai spus voluntarul italian.

Ambulanța care i-a așteptat pe voluntarii italieni în R. Moldova. Foto: mbnews.it

„A fost o călătorie importantă și marcantă, din cauza emoțiilor. Au fost și complicații din cauza furtunii de zăpadă care ne-a surprins pe ultimul segment de drum, dar cu toate acestea, ne simțim mândri și onorați că am putut duce la bun sfârșit această experiență.” a conchis Niccolò Brembilla.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Se poate spune că voluntarii de la Crucea Roșie din Agrate au făcut un gest extraordinar și au „salvat sufletul” unui pacient aflat în condiții precare de sănătate care nu își dorea nimic mai mult decât să mai simtă încă o dată îmbrățișările calde ale celor dragi, singurele „leacuri” capabile să trateze și cele mai grele boli.

@rotalianul