Moldovean mort în Italia după o luptă de 20 de ani împotriva unei boli. „Totul a început cu o aluniță suspectă”

Radion Calmis, un bărbat în toată puterea din Republica Moldova și care abia împlinise 45 de ani pe 29 aprilie, a murit în cursul zilei de miercuri, 4 mai, la spitalul din orașul italian Padova (Veneto) din cauza unui melanom (cancer de piele).

Deși a luptat timp de douăzeci de ani împotriva cumplitei boli, aceasta nu l-a cruțat, relatează ziarul italian Il Gazzettino.

Radion Calmiș, 45 de ani. Foto: Padova Oggi

Radion a fost diagnosticat în urmă cu mai bine de două decenii cu această boală, pe cât de rară, pe atât de ciudată, după câteva vizite medicale efectuate în localitatea sa natală: orașul Călărași din raionul cu același nume al Republicii Moldova.

Venit de câțiva ani în Italia împreună cu soția sa Tatiana, Radion a început un nou ciclu de vizite și terapii. Cu inima zdrobită, partenera sa de viață nu se poate împăca la gândul că soțul ei drag nu-i mai este alături.

„Totul a început cu o aluniță suspectă” a povestit Tatiana cu ochii în lacrimi. „Și imediat a început să fie tratată. Timp de cinci ani totul a mers bine, dar apoi a avut loc o primă recidivă. Eram deja în Italia și era necesar un nou ciclu de chimioterapie”, a adăugat soția îndurerată.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Deși melanomul a revenit de mai multe ori de-a lungul anilor, afectându-i și alte părți ale corpului, curajos, Radion nu a renunțat și nici nu s-a demoralizat câtuși de puțin.

„A avut toată încrederea și s-a bazat mereu pe priceperea medicilor și a IOV (Institutul Oncologic din Veneto). În ultimii doi ani boala s-a agravat și, din cauza pandemiei, i-a fost imposibil să meargă la spital pentru controale”, a mărturisit Tatiana.

„Lunile au trecut una după alta și, când a putut face analizele, medicii i-au descoperit metastaze larg răspândite. Din fericire, acestea au dispărut la fel de brusc, cum apăruseră. Speram la ani senini. În februarie însă, situația s-a înrăutățit din nou până sâmbăta trecută, când a fost internat la Padova, unde a murit miercuri”, a conchis soția, devastată.

O poveste de viață cu final tragic, însoțită de lacrimi pentru o durere prea mare pentru Tatiana, care a împărtășit nu mai puțin de 25 de ani de viață cu Radion. Părăsiseră Moldova împreună pentru a se stabili în localitatea Torre de lângă Padova. Bărbatul era angajat la CTS Logistica și atât timp cât i-a permis boala, a lucrat mereu.

„Mă tot întreb dacă s-a făcut tot ce s-ar putea face pentru a-l salva, nu-mi vine să cred că Radion, după tot ce a depășit în acești douăzeci de ani, nu mai este aici. Era o persoană puternică, bună, mereu veselă, în ciuda numeroaselor dificultăți”, a povestit Tatiana.

„Avea o dorință incredibilă de a trăi. Odată cu moartea lui mi-am pierdut jumătate din viață: era atât de mândru de fiica noastră, Olga și abia aștepta să-și sărbătorească absolvirea”, a mai adăugat femeia cu lacrimi în ochi.

Medicii de la IOV vorbesc despre un caz foarte complex: situația se complicase recent și mai mult, în ciuda procesului studiat pentru acel tip de afecțiune și confirmă disponibilitatea, deja făcută familiei în ultimele zile, pentru analiza aprofundată a cazului.

Durerea s-a transmis și în rândul prietenilor comunității moldovenești din Padova care, cu mesaje de condoleanțe, și-au exprimat apropierea față de Tatiana și fiica ei. Ultimul rămas bun va fi luni, 9 mai, la ora 10:00, în biserica ortodoxă din via Tunisi.