Moldoveancă, poștăriță în Italia: „Îmi place munca mea și nu m-am simțit niciodată cu adevărat străină aici”

„Poste Italiane”, una dintre cele mai mari companii din Italia, se distinge printr-o prezență majoritar feminină în rândul angajaților săi.

De exemplu, în Padova și provincia cu același nume, femeile reprezintă peste 50% din personal, cu peste 60% în oficiile poștale și o prezență semnificativă în distribuția corespondenței, menționează Padova Oggi.

Un exemplu remarcabil al acestei realități este Liudmila Ostapenco, o poștăriță moldoveancă, rezidentă în Ponte San Nicolò.

download (21)
Liudmila Ostapenco. Sursa foto: Padova Oggi

Originară din Republica Moldova, Liudmila a venit în Italia în 2011, la vârsta de 24 de ani, urmându-și părinții care erau deja stabiliți în această țară:

Deși absolvise deja Științe Politice în Moldova, Liudmila a trebuit să-și continue studiile în Italia:

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Am început să lucrez și, în același timp, m-am înscris la o școală serală pentru a obține o diplomă italiană. Ziua lucram și seara mergeam la școală”, povestește Liudmila.

Între timp, și-a cunoscut soțul și a devenit mama unei fetițe. În pandemia din 2020 când aștepta al doilea copil, a rămas fără un loc de muncă:

„Am început să trimit CV-uri peste tot și în cele din urmă am fost contactată de Poste Italiane. Așa a început viața mea de poștăriță”, spune Liudmila.

Recent, ea a obținut cetățenia italiană, devenind singura angajată din Padova cu origini străine.

„Nu m-am simțit niciodată cu adevărat străină aici. Oamenii pe care îi întâlnesc sunt foarte drăguți, iar colegii mei, directorul, șeful de echipă și ceilalți poștași sunt întotdeauna amabili și disponibili. Sunt fericită și sper să continui așa”, mărturisește Liudmila.

Moldoveanca are doi copii, de 6 și 4 ani, și este foarte mulțumită de serviciul său: „A fi poștăriță este frumos”, spune ea, dar adaugă că dorește să își continue dezvoltarea profesională.

În prezent, este înscrisă la cursuri de Economie și Afaceri și a finalizat deja primul an.