Motivul pentru care Andrei, copilul moldovean ucis de tren în Italia, a ajuns într-un centru de plasament

Andrei Revenco, copilul moldovean în vârstă de 9 ani care a fost ucis de tren în după-amiaza zilei de luni, 15 ianuarie 2024, a ajuns în centrul din plasament din care a fugit înaintea tragediei după ce mama lui l-a pierdut în urmă cu câteva săptămâni, în orașul Torino, provincia italiană cu același nume din Piemont.

Întreaga poveste care a dus la moartea micuțului este relatată de ziarul La Repubblica și începe în data de 28 noiembrie 2023.

Inga, mama lui Andrei, a ajuns la cazarma carabinierilor din cartierul Borgo Campidoglio la ora 23:00 din acea zi și le-a cerut ajutorul să-și găsească fiul, pe care-l pierduse cu câteva ore înainte într-un parc din Torino.

„Ajutați-mă să-l găsesc pe Andrei al meu. l-am dus să se joace în parc, m-am întors și nu l-am mai văzut”, le-a spus ea carabinierilor.

„Eram în parcul „Vittime del rogo”, pe corso Regina Margherita, când, la un moment dat, m-am întors și Andrei dispăruse, nu l-am mai văzut, nu știu unde să-l caut”, a mai adăugat ea.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Inga nu știa însă că Andrei se afla deja într-o structură a Primăriei din Torino și aștepta să fie transferat la centrul de plasament „Mafalda” din localitatea Verolengo, unde a ajuns patru zile mai târziu, la data de 2 decembrie 2023.

Motivul pentru care a ajuns într-un centru de plasament este pentru că, la ora 17:00 din data 28 noiembrie, micuțul a fost observat de un localnic călătorind singur cu tramvaiul numărul 9 prin Torino.

Bărbatul a sunat la 112, apoi a coborât cu copilul de 9 ani în centrul orașului, pe corso Vittorio Emanuele II, unde a așteptat să sosească patrula de poliție.

Agenții l-au dus ulterior pe băiatul moldovean la secție și au emis prima semnalare către Parchetul minorilor din Torino.

- Continuarea după publicitate -

Între timp, polițiștii italieni au încercat să o găsească pe mama lui Andrei, dar aceasta era de negăsit. În cele din urmă, ea s-a prezentat la carabinieri după șase ore pentru a cere ajutor.

„Nu locuiesc în Torino, am venit în vizită, să-mi cunosc iubitul. Locuim în casa surorii lui, în cartierul Lesna”, le spusese ea militarilor.

Inga le-a arătat carabinierilor pașaportul moldovenesc pe care era înregistrat și numele lui Andrei, acesta având numele de familie al mamei sale.

Cu toate acestea, când investigatorii au ajuns la apartamentul surorii presupului iubit al femeii moldovence, pe via Veglia, aceasta a negat totul.

„Fratele meu nu locuiește aici cu mine. Nu o cunosc pe doamna Inga”, a spus sora bărbatului.

În acel moment, polițiștii au decis să aplice articolul 403 din Codul Civil italian, care specifică:

„Atunci când minorul este abandonat moral sau material sau este expus, în mediul familial, la vătămări grave și la pericol pentru siguranța sa psiho-fizică și, prin urmare, este urgent să ia măsuri, autoritatea publică, prin organele de protecție a copiilor, îl plasează într-un loc sigur până când i se poate asigura definitiv protecția.”

Andrei a fost astfel îndepărtat de mama lui și încredințat centrului de plasament „Mafalda” din Verolengo, de unde a fugit de două ori, cea de-a doua fugă a sa sfârșindu-se în mod tragic.

Potrivit sursei citate, măsura ar fi fost provizorie, în așteptarea ca mama băiatului, care nu avea o locuință fixă la acea dată, să-și clarifice poziția în cadrul unui proces civil pentru abandon de minor încă în desfășurare.

După tragedia de luni, Parchetul din Ivrea a deschis un dosar împotriva unor persoane necunoscute pentru abandon de minor agravat de moarte.

Andrei a fugit prima dată din centrul de plasament la data de 2 ianuarie 2024, când a urcat într-un tren ce l-a dus până la Chivasso. Acolo a fost interceptat de carabinieri însă, care l-au readus în structură.

La ora 17:15 de luni, 15 ianuarie, el a fugit din nou, iar la ora 17:55, după 40 de minute, a fost ucis de un tren regional, în timp ce se deplasa pe jos pe calea ferată.

Funcționarii Serviciilor Sociale din cadrul primăriei din Torino au fost cei care s-au ocupat apoi de înștiințarea mamei lui Andrei cu privirea la moartea sa.

Femeia moldoveancă s-a prăbușit la pământ de durere, a început să țipe și s-a simțit atât de rău încât a fost necesară intervenția unei ambulanțe.

Canalul WhatsApp Rotalianul - Revista Românului din Italia

Ea a întrebat fără încetare cum a fost posibil așa ceva, dar până la finalizarea anchetei probabil că nu-i va răspunde nimeni. Și orice răspuns va primi, nu-i va face durerea mai suportabilă.

În video de mai jos, imagini și declarații de la locul în care s-a petrecut tragedia.

@rotalianul