Mulți români din diaspora nu se întorc de Crăciun acasă din cauza scumpirii biletelor de avion

În preajma sărbătorilor de iarnă din acest an, tradiția întoarcerii acasă a românilor aflați în străinătate este pusă la încercare de creșterea considerabilă a prețurilor biletelor de avion, informează Euronews.

Anul acesta, tarifele pentru zborurile de Crăciun au înregistrat o creștere alarmantă de până la 40% comparativ cu anul trecut, punând presiune pe bugetele multor români dornici să-și petreacă sărbătorile de iarnă în țara natală, alături de cei dragi.

Ilinca, o tânără de 23 de ani din Iași, care studiază în Olanda, se confruntă pentru prima dată cu dificultatea de a nu putea reveni acasă de Crăciun.

Costul biletului de avion, estimat la 500 de euro, depășește bugetul ei, forțând-o să rămână departe de familie în această perioadă festivă.

„Programul de la facultate nu-mi oferă flexibilitatea necesară pentru a alege oferte mai avantajoase”, mărturisește Ilinca, exprimându-și regretul că nu poate fi de Crăciun alături de membrii familiei sale.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Majoritatea românilor aleg să călătorească în perioada 15-31 decembrie, când sunt programate aproape 80% din zborurile din diaspora.

Statistic, cei mai mulți călători cu destinația România provin din Italia, Spania, Belgia, Marea Britanie sau Germania, durata medie a șederii lor fiind de 9 zile.

Cosmin Marinof, director al unei agenții de turism, explică această creștere de preț prin incapacitatea companiilor aeriene de a-și mări numărul de aeronave pentru a răspunde cererii crescute din această perioadă:

„Nu sunt suficiente avioane pentru câtă cerere este și nu este ceva care se poate mări. Stocul de locuri nu este ceva ce se poate mări așa cum mărești producția de cartofi.

În 24 decembrie avionul care pleacă la de la Londra la București are același număr de locuri ca pe 7 decembrie. Doar că în 7 decembrie este cerere mai mică și pe 24 decembrie mai mare. Tot atâtea locuri sunt. Dacă nu se poate mări capacitatea, atunci logic prețurile cresc.”

Adina Vălean, comisar european pentru transporturi, a subliniat lipsa unui instrument de intervenție în stabilirea prețurilor, menționând că variațiile tarifare sunt o tendință obișnuită în industrie, în special în perioadele festive:

„Nu există un instrument prin care să putem interveni asupra prețurilor, în schimb este adevărat că dacă privim puțin retroactiv, de pildă sezonul de vară, un întreg sezon am avut să spunem o manifestare de prețuri crescute pe diverse situații pentru anumite companii.

Întotdeauna de sărbători există niște vârfuri de costuri pe care le cunoaștem. Că acest vârf este și mai înalt anul acesta, este cred în trendul industriei.”