Munca la negru în Italia și regiunile cu numărul cel mai mare de lucrători fără un contract de muncă

Un studiu realizat în Italia de Censis pentru Confcooperative arată că tot mai multe companii de pe teritoriul italian utilizează munca lucrătorilor la negru pentru a-și reduce costurile cu circa 50% provocând astfel daune grave celorlalte companii regulare dar și lucrătorilor care astfel sunt lipsiți de asistență socială și sanitară.

Aceștia acceptă un loc de muncă cu orice preț, în detrimentul demnității, și se răspândesc astfel tot mai multe atitudini oportuniste și fenomene de exploatare și ilegalitate din partea angajatorilor. Estimarea raportului Censis este clară: între 2012 și 2015, în timp ce companiile regulare, care încheie contracte lucrătorilor conform legii, au anulat 462,000 de locuri de muncă, pozițiile neregulate au crescut cu cel puțin 200,000. La un nivel procentual, ținând seama de aceeași perioadă, în timp ce ocuparea forței de muncă a scăzut cu 2,1%, cea neregulată, la negru, a crescut cu 6,3%.

Referitor la salarii, diferența este și mai accentuată, susține raportul respectiv. În sectorul industrial, vorbim de 17,7 euro pe oră pentru salariații cu un contract de muncă, față de 8,2 euro pe oră primiți de un lucrător neregular. Pentru serviciile de afaceri, este de 9,5 euro față de 19,1 euro, în sectorul agricol de la 9,8 la 6,3. Un procent de 60% se referă numai la lucrătorii casnici și îngrijitori. În agricultură, imobiliare, catering, construcții, comerț și alte activități economice procentul este de asemenea mare, între 23,4% și 10,3%.

Regiuni unde forța de muncă la negru, fără un contract înregistrat, atinge procentele cele mai mari

Datele din teritoriu arată Calabria și Campania cu cele mai ridicate valori, respectiv 9,9% și 8,8%. Urmate de Sicilia, Puglia, Sardegna și Molise.

Raportul Censis precizează că este vorba de o evaziune fiscală în valoare de 10,7 miliarde de euro, pentru perioada sus-amintită, informează investireoggi.it.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI