Muncitor mort în Italia după un accident de muncă. Angajatorul: „Spune-le că te-ai rănit acasă”

Procuratura din Veneția investighează moartea lui Arben Salliu, un muncitor în vârstă de 57 de ani, care a murit în urma unui accident la locul de muncă petrecut în Campagna Lupia.

Se pare că proprietarul companiei i-ar fi cerut bărbatului să pretindă că a suferit un accident domestic, ascunzând astfel adevărul. „Spune-le că te-ai accidentat acasă”, i-ar fi cerut angajatorul să spună atunci când s-a prezentat la spital. Numai că a doua zi muncitorul a decedat.

Pe 4 aprilie, Arben Salliu nu își desfășura activitățile obișnuite ca angajat în confecții metalice la sediul Fer Service SRL din Campagna Lupia, ci efectua lucrări de sudură. În timpul lucrului, din motive încă neclare, bărbatul originar din Tirana, Albania, a suferit arsuri grave.

Rănile au fost atât de severe încât era nevoie de intervenția echipelor de salvare, dar acestea nu au fost chemate la sediul companiei din Veneția.

Conform declarațiilor soției, Mira, și a fiicei lui Arben, bărbatul s-a dus la spital pe picioarele lui, însoțit de un coleg.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
photo_2023-04-20_19-42-35
Arben Salliu, mort în Italia în urma unui accident de muncă. Sursa foto: Il Gazzettino

Proprietarul companiei i-ar fi sugerat să ascundă accidentul, sfătuindu-l să meargă la spital de unul singur și să pretindă că s-a rănit acasă. 

Odată ajuns la spitalul din Piove di Sacco, muncitorul albanez a fost internat imediat din cauza stării critice și transferat de urgență la Centrul de Arsuri Grave din Padova, unde a murit în timpul nopții din cauza unui stop cardiac.

Procuratura din Veneția a deschis o anchetă și l-a înscris pe proprietarul companiei în registrul suspecților. Pe 15 aprilie, a fost efectuată autopsia pe corpul victimei, la cererea procurorului responsabil de caz.

Soția muncitorului, care a vorbit cu el la telefon imediat după accident, cere cu ajutorul avocatului Omar Bottaro să se spună adevărul.

Sindicatul „Confederația Generală a Muncii” (CGIL) din Veneția a acuzat compania că a ascuns accidentul. Abia după Paști s-a aflat că muncitorul albanez de fapt s-a rănit la locul de muncă și nu acasă.

Compania nu a făcut nicio comunicare oficială cu privire la circumstanțele accidentului. Dacă va fi necesar, sindicatul se va constitui parte civilă, a subliniat secretarul Daniele Giordano.