Lucrez de 10 ani în Italia și nu am contract de muncă, ce pot face? Avocatul răspunde

În urma unui mesaj pe care l-am primit pe adresa redacției noastre de la un cititor din sudul Italiei, am contactat-o pe Irina Radita, avocat român la Milano, care ne-a răspuns la următoarea întrebare adresată de muncitorul român: „Lucrez de 10 ani într-o fabrică din Sicilia și nu am contract de muncă, ce pot face să îmi obțin drepturile? Vă mulțumesc!”

Răspunsul avocatului Irina Radita:

În sensul decretului lege n.151/2015 (Jobs Act), munca nedeclarată reprezintă primirea la muncă a unei persoane fără transmiterea telematică a raportului de muncă (modelul Unilav), cel târziu în ziua anterioară începerii activității.

Amenzile aplicate angajatorului în sensul decretului lege sus menționat, modificat recent, prin legea de bilanț 2019 (legea n.145/2018, paragraful 445, litera d) sunt legate de durata raportului de muncă la negru:

  • până la 30 de zile, amendă de la 1.800,00 la 10.800,00 euro;
  • de la 31 la 60 de zile, amendă de la 3.600,00 la 21.600,00 euro;
  • peste 60 de zile, amendă de la 7.200,00 la 43.200,00 euro.

Decretul lege mai introduce posibilitatea ca angajatorul-contravenient să beneficieze de „procedura di diffida” prin care poate regulariza raportul de muncă nedeclarat cu o reducere de 20% din maxi-amendă. În afara contravențiilor, angajatorul riscă sancțiuni penale întrucât deseori, în aceste cazuri, se verifică fenomene de evaziune fiscală.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Salariatul la negru poate denunța angajatorul la Inspectoratul Muncii (Ispettorato Nazionale del Lavoro), Guardia di Finanza sau se poate adresa sindacatului căruia îi aparține

Inspectoratul competent pe teritoriu este cel din locul în care se desfășoară efectiv raportul de muncă. Angajatul poate cere o inspecție la locul de muncă prezentându-se personal la Inspectorat sau cu scrisoare recomandată cu aviz de primire.

Cine denunță are obligația de a se identifica, nu sunt acceptate denunțuri anonime decât în cazuri excepționale. În orice caz, în procesul verbal de acces al inspectorilor nu va fi menționat în niciun caz numele angajatului pentru a evita represalii din partea angajatorului.

Este preferabil ca denunțul să fie însoțit de probe:

Probe precum documente (documente de plată programul de muncă cu evidențierea orei de începere și a celei de sfârșit a programului de lucru, detalii în privința activității de muncă desfășurate) și declarațiile martorilor (colegi de muncă sau persoane terțe care sunt la cunoștință).

Angajatul se poate adresa și Gărzii de Finanțe personal, prin delegat sau poate suna la numărul 117

De multe ori cazurile de muncă la negru sunt însotite de infracțiuni fiscale și Garda de Finanțe acționeză împreună cu Inspectoratul. Pentru a ușura procedura, Garda pune la dispoziție pe propriul site de internet un model de denunț.

În final, anagajatul se poate adresa sindacatului căruia aparține pentru a deschide o procedură de conflict de muncă cu angajatorul. Se pornește o procedură de conciliere între părți, cu asistența sindacatului și participarea INPS-ului, eventual și a INAIL-ului.

STUDIO LEGALE RADITA
viale Lucania 22
20139 Milano
e-mail: avv.radita@gmail.com
pec: irinadaniela.radita@milano.pecavvocati.it

Distribuie acest articol