Muncitori agricoli plătiți pe câmpurile Italiei în funcție de culoarea pielii. Cei „albi” primeau mai mult, „negrii” erau plătiți mai puțin”

La Cosenza, în Calabria, titularii unei societăți agricole sunt acuzați de discriminare rasială. Refugiați africani lucrau pe câmpurile proprietarilor, cot la cot cu alți muncitori agricoli proveniți în principal din România și India, dar salariul nu era același pentru toți ci era diferit în funcție de originea muncitorilor.

Doi frați italieni au fost arestați de către carabinierii Companiei Paola în cadrul unei operațiuni împotriva caporalatului. Italienii sunt acuzați de intermediere și exploatare ilicită a forței de muncă, agravată de discriminare rasială. Din ceea ce au descoperit autoritățile, cei doi aveau la lucru pe proprietatea lor migranților africani, români și indieni, iar plata muncii acestora varia în funcție de culoarea pielii lor.

„Albii” primeau cu 10 euro mai mult decât „negrii”: 35 de euro pentru cei cu pielea albă, 25 de euro pe zi pentru „negrii”; bineînțeles fără forme legale, muncitorii nu aveau contract de muncă iar condițiile în care erau cazați la ferma italienilor erau degradante, fiind nevoiți să doarmă în hambare și supuși unei supravegheri stricte și severe de către cei doi frați arestați.

Celor doi frați italieni, în vârstă de 48 și 41 de ani, le-a fost confiscată societatea agricolă precum și alte bunuri active pentru o valoare de aproximativ două milioane de euro, ne asigură cotidianul affaritaliani.it.

Distribuie acest articol