Muncitori agricoli români denunță condițiile de exploatare la care erau supuși în Italia. Doi frați arestați

În această dimineață carabinierii Comandamentului Protecției Muncii – Inspectoratul Muncii din Catania, împreună cu cei ai Comandamentului Provincial din Catania, au executat un ordin de arest preventiv la domiciliu pentru doi frați italieni din sudul peninsulei care exploatau, în cadrul fermelor agricole pe care le dețin, muncitori străini de origine română, marocană și tunisiană. Ancheta a început după ce doi muncitori români au depus o plângere la carabinieri.

Ordinul de arest preventiv a fost eliberat de Biroul judecătorului local pentru investigații preliminare împotriva a doi frați din Catania în vârstă de 49 și respectiv 40 de ani, proprietarii unei companii agricole, responsabili pentru exploatarea muncii și violență împotriva angajaților lor.

Ancheta a durat câteva luni și a permis documentarea faptului că cei doi proprietari italieni au angajat 8 persoane de naționalitate română, marocană și tunisiană, în condiții de exploatare și igienico-sanitare precare.

Muncitorii erau plătiți cu 25 de euro pe zi, circa 2,50 de euro pe oră, o plată mult mai mică decât cea prevăzută de legislația în vigoare, circa 64 de euro pe zi. Erau forțați să efectueze orarii de lucru epuizante, fără a li se acorda concediu, dreptul la odihna săptămânală și fără a li se plăti indemnizațiile auxiliare (ore suplimentare, șomaj etc).

Condițiile de lucru încălcau, de asemenea, legislația privind securitatea și igiena la locul de muncă, relatează New Sicilia.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Ancheta autorităților italiene a început după ce doi muncitori români au denunțat la carabinieri ceea ce se întâmpla în interiorul fermelor respective. Pe lângă faptul că au fost exploatați muncind zi lumină, fără un contract de muncă și pe o plată derizorie, aceștia au fost forțați să rămână într-o clădire rudimentară, în condiții igienice și sanitare precare, pentru a păzi ferma agricolă unde lucrau. Au fost apoi alungați de proprietari, cu violență și amenințări, din motive nesemnificative.

Declarațiile muncitorilor români și probele adunate între timp de autorități au scos la iveală metodele ilegale ale celor doi frați italieni, puse în practică începând din anul 2015 și până în prezent. Proprietarilor le-a fost aplicată măsura de interzicere a exercitării activității de întreprinzători pe timp de un an de zile.