Muncitori agricoli români în Italia, măsurile de restricție împiedică acordul dintre cele două state

Confindustria România solicită instituțiilor românești și italiene o soluție rapidă în ce privește transferul muncitorilor români sezonieri în Italia. Giulio Bertola, președintele întreprinzătorilor italieni din România, consideră că măsurile de restricție care au impus oprirea circulației persoanelor atât în interiorul cât şi în afara granițelor, împiedică acordul dintre cele două state în ce privește transferul de lucrători români.

„Deşi a avut loc recent o întâlnire între ministrul agriculturii din Italia, Teresa Bellanova, şi Ambasadorul României în Italia, George Bologan, încă nu am avut veşti legate de deblocarea acestei situații sau eventuale acorduri. Confindustria România solicită instituțiilor românești și italiene o soluție rapidă. Trebuie să accelerăm pentru a găsi un punct de întâlnire comun între cele două țări, pentru a asigura sosirea în Italia a acestor lucrători sezonieri. Italia angajează zeci și zeci de mii de muncitori români în agricultură, pe lângă cei de care are nevoie în domeniul turismului, pentru hoteluri și restaurante, care pentru moment sunt în aşteptare”, se menționează într-un comunicat remis Agrepres de către reprezentanții Confidustria România.

Există mulți factori care impun limite, guvernele au aplicat în mod autonom măsuri de restricție și au impus oprirea circulației persoanelor atât în interiorul cât şi în afara granițelor, conform indicațiilor Organizației Mondiale a Sănătății.

Giulio Bertola, președintele Confindustria România mai specifică în comunicatul respectiv:

„Fiecare stat a abordat situația de urgență în momente diferite, cu limitări graduale: situația României de astăzi, în ceea ce privește numărul de persoane infectate și răspândirea bolii, este cea a Italiei de la jumătatea lunii februarie. Circulația lucrătorilor între state ar putea avea loc, dar numai dacă ar avea un impact aproape zero asupra sistemului țării care îi primeşte şi îi angajează.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Pe de o parte, în Italia, poate pe bună dreptate există îngrijorarea că sosirea în masă a mii de muncitori riscă să adauge un stres suplimentar sistemului public de sănătate, care se află deja în dificultate încercând să facă față impactului coronavirusului asupra propriilor cetățenilor, pe de altă parte, poate că românii înșiși se tem că, venind în Italia, ar putea să nu beneficieze de asistență adecvată în caz de nevoie și, prin urmare, nu toată lumea este dispusă să plece. Se pare că, până în prezent, nu există nicio procedură care să poată liniști ambele părți.”

În timp ce Confindustria România solicită autorităților să găsească o soluție rapidă pentru Italia, mai multe aeronave pline cu lucrători agricoli au plecat din România, în direcția Germania.

Distribuie acest articol