Muncitori români, condamnați în Italia la închisoare. Au provocat moartea a doi pensionari

Doi muncitori români au fost condamnați la doi ani de închisoare, cu suspendare, pentru omor din culpă în urma unei explozii devastatoare care a avut loc pe 29 octombrie 2021, la Pinerolo, în provincia Torino, informează Rai News.

Incidentul tragic a provocat moartea a doi soți, Maria Rosa Fiore, în vârstă de 84 de ani, și Dario Lisdero, de 74 de ani, și a lăsat alte patru persoane rănite. După incendiu, clădirea de locuințe a fost declarată inaccesibilă.

Explozia a avut loc în apartamentul cuplului de pensionari, situat la ultimul etaj al unei clădiri de locuințe din Piazza Sabin, numărul 3.

Aceasta a survenit după ce muncitorii nu au asigurat în mod corespunzător sistemul de gaz în timp ce au montat o bucătărie nouă.

Deși s-a stabilit că un instalator ar fi trebuit să realizeze conexiunea respectivă, procurorul Alessandro Aghemo a argumentat că muncitorii aveau responsabilitatea de a instala o valvă de siguranță. În schimb, sistemul de gaz a rămas deschis, conducând la explozia fatală.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Maria Rosa Fiore a decedat pe loc în urma exploziei, iar soțul ei, Dario Lisdero, a murit la scurt timp în urma rănilor suferite, la spitalul CTO din Torino.

Tribunalul din Torino, sub conducerea judecătoarei Manuela Accurso Tagano, a emis sentința, reducând pedeapsa inițială de patru ani la doi ani, conform procedurilor judiciare rapide.

În Italia există există proceduri judiciare rapide, cunoscute sub numele de „rito abbreviato”. Această procedură este o opțiune procedurală în sistemul penal italian, care permite un proces mai scurt și mai eficient. În cadrul acestui tip de proces cazul este judecat pe baza probelor existente în dosarul de urmărire penală, fără a fi necesară o examinare completă a tuturor probelor, precum în cadrul unui proces obișnuit).

În plus, muncitorii au fost obligați să plătească despăgubiri de 15.000 de euro fiecărei părți civile implicate în proces, care include opt din cele douăsprezece familii afectate de incendiu.