Muncitori români din Italia exploatați de un agricultor italian. „Uneori erau plătiți cu bani, alteori doar cu mâncare”

Un antreprenor agricol din localitatea italiană Orvieto, din provincia Terni, a fost denunțat pentru exploatarea unor muncitori români pe care nu numai că-i punea să muncească zilnic din zori și până la apusul soarelui, dar i-a cazat și în condiții igienice de neimaginat. Mai mult, bărbatul italian îi împrumuta la muncă și altor agricultori din zonă, iar de multe ori conaționalii noștri nici măcar nu erau remunerați cu bani, ci cu mâncare.

Conform celor relatate de Poliția de Stat italiană printr-un comunicat remis presei, antreprenorul a exploatat doi cetățeni români la societatea sa agricola, fără niciun fel de contract de muncă, plătiți cu mult sub limita prevăzută de lege și fără a le acorda timp de odihnă sau concediu.

„Zilele de lucru începeau în zori și continuau fără întrerupere toată ziua, până la apusul soarelui. Asta se întâmpla șapte zile din șapte”, au precizat polițiștii italieni în comunicat.

La încheierea lungii zile de muncă, cei doi lucrători români erau cazați într-o veche construcție dărăpănată aflată pe teritoriul localității Parrano și care-i aparținea agricultorului italian.

Locul în care erau cazați muncitorii români.

Din investigațiile efectuate de Poliția de Stat reiese, de asemenea, că românii noștri erau puși să aibă grijă și de animalele domestice ale bărbatului italian, precum și să lucreze pentru alți agricultori din zonă.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Uneori erau plătiți cu bani, alteori doar cu mâncare”, au mai subliniat anchetatorii, referitor la condițiile de sclavie în care lucrau cetățenii români.

Investigațiile au fost inițiate după ce polițiștii din Orvieto au primit o informație despre un posibil caz de „caporalat” în localitate. Agenții au organizat astfel diverse operațiuni de filaj până au avut confirmarea suspiciunilor, apoi au intrat în acțiune pentru a pune capăt acestei situații.

„Când agenții de poliție au intrat înăuntru, au fost impresionați de condițiile igienice deplorabile în care trăiau cei doi muncitori: ambient cu risc de îmbolnăvire, fără încălzire, printre excremente de șobolani și într-o stare generală de decădere”, au mai adăugat polițiștii în comunicatul de presă.

În timpul verificărilor, anchetatorii au observat, de asemenea, că patronul italian a conectat așa-numita locuință în mod abuziv la rețeaua electrică și de apă curentă, provocând pagube de circa 10 000 de euro.

- Continuarea după publicitate -

„La finalizarea investigațiilor prin care, pentru prima dată în provincia Terni, am reușit să scoatem la lumină un caz de caporalat, antreprenorul a fost denunțat pentru infracțiunea de intermediere și exploatare ilegală a muncii, precum și pentru conexiunea abuzivă la rețeaua de electricitate și apă a cabanei”, au mai scris polițiștii italieni la încheierea comunicatului.

@rotalianul