Muncitori români din Italia lăsați să doarmă pe șantiere și să se spele cu apă de la cișmelele de pe stradă

Sindicatul italian Fillea-Cgil a scos recent la lumină diferite cazuri de exploatare a muncitorilor în Italia, mai exact în regiunea Marche din centrul Peninsulei, printre acestea numărându-se și cazul unor lucrători români care erau cazați chiar pe șantierele unde lucrau, în condiții igienice și sanitare deplorabile.

Sindicaliștii Matteo Ferretti și Massimo de Luca sunt cei care, în cadrul unei conferințe de presă, au relatat problemele cu care se confruntă lucrătorii în zona menționată mai sus, precizând că pentru „salvarea” conaționalilor noștri a fost fundamentală intervenția unui sindicalist român pe nume Constantin Pascu care colaborează cu Fillea.

Potrivit sindicaliștilor italieni, citați de publicația locală Cronache Maceratesi, doi cetățeni români care lucrau pentru o firmă italiană de construcții au fost lăsați de angajator să trăiască în condiții inumane după ce au ajuns în Italia pentru a lucra pe șantier.

„Acești doi români au lucrat la restructurarea unui hotel la Urbino și pe un șantier din Osimo pentru firma 2G Costruzioni din Jesi (Osimo și Jesi sunt două localități din provincia Ancona, iar Urbino se află în provincia Pesaro e Urbino – n.r.) care au lucrări subcontractate de la firma Domeus și erau lăsați adesea să doarmă la locurile de muncă, aducând apă de la cișmelele de pe stradă pentru a se spăla”, spune Ferretti.

Sindicaliștii fac verificări acum și pentru a vedea dacă cei doi cetățeni români erau angajați cu contract de muncă și le erau plătite contribuțiile salariale în mod corespunzător.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Datorită ajutorului oferit de Pascu am reușit, trecând chiar și peste amenințări la adresa noastră, să-i scoatem pe acești români dintr-o stare imposibil de trăit, iar acum, cu ajutorul unei firme de construcții din Macerata, au o cazare decentă și un contract de muncă în regulă pentru munca pe care o depun”, a mai precizat Matteo Ferretti.

În conferință s-a vorbit, totodată, și despre firme de construcții care încadrează muncitorii cu contracte în sectorul metal-mecanic pentru a nu plăti contribuțiile corespunzătoare pentru aceștia, care sunt mai mari în sectorul construcțiilor.

Sindicatele fac un apel la autoritățile italiene să rezolve problemele prezentate cât mai curând posibil fiindcă aceste cazuri de exploatare devin tot mai multe.

„Dacă nu se intervine imediat, cazurile muncitorilor italieni și străini sechestrați în garaje sau care dorm în aceleași clădiri pe care le repară se vor înmulți fără măsură”, au mai adăugat sindicaliștii.