Muncitori români exploatați în Italia, salarii de mizerie și condiții de muncă extenuante: „Ori accepți, ori te concediez”

O anchetă a Procuraturii din Castrovillari, provincia Cosenza, din Calabria, a scos la iveală condițiile inumane în care lucrau muncitorii agricoli români și africani pe câmpurile dintre Cosenza, Crotone și Matera. Oamenii lucrau la negru, plătiți cu 15-30 de euro pentru 12 ore de muncă și fără nicio asigurare medicală în caz de accident.

Mai multe percheziții au început încă de la primele ore ale zilei de astăzi între Corigliano Rossano și Mirto Crosia și în provinciile Crotone și Matera pentru punerea în executare a 15 măsuri preventive. Șase persoane au ajuns în închisoare (printre care și o româncă pe nume Aurina Corina Olteanu, rezidentă la Crosia)  și nouă în arest la domiciliu, informează Corriere della Calabria.

De asemenea, s-au efectuat sechestru pe firme care activează în sectorul agricol. În special, în sechestru au fost implicate zece firme (patru persoane juridice și șase întreprinderi individuale), dintre care patru în provincia Cosenza, cinci în zona Crotone și una în provincia Matera din Italia.

Au fost confiscate 5 autovehicule despre care se presupune că ar fi fost folosite pentru transportul muncitorilor. Valoarea totală a firmelor și bunurilor confiscate este de 15 milioane de euro. Investigațiile au acoperit o perioadă cuprinsă între 2018 și 2021, permițând colectarea plângerilor de la lucrători, victime nevinovate ale unui sistem bine organizat și structurat.

Amenințări cu moartea și violențe pentru a-i obliga pe muncitori să accepte salarii de mizerie, de la 15 la 30 de euro pe zi pentru 12 ore de muncă la câmp. Pauzele de lucru durau de la 10 la 30 de minute. Ori acceptau sclavia, ori erau „concediați”, relatează Corriere della Calabria.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Scenariul descris de ancheta Parchetului din Castrovillari, condus de Alessandro D’Alessio, atrage din nou atenția ​​asupra vieții muncitorilor exploatați pe câmpurile din Sibari, nevoiți din cauza situației precare în care se aflau să suporte condiții de muncă istovitoare și salarii mult sub cele prevăzute de lege.

Siguranța la locul de muncă, în anumite contexte, pur și simplu era inexistentă. Din investigațiile carabinierilor ar fi reieșit absența totală a examinărilor medicale, chiar și în caz de accident.

De exemplu, în cazul unui muncitor care a suferit o întindere la un picior după ce a încărcat peste 630 de cutii cu roșii, i-a fost refuzată asistența medicală deoarece lucra la negru. „Caporalii” (cei care se ocupau cu recrutarea și supravegherea muncitorilor) le cereau restituirea unei părți din salariu și i-au instruit ce să spună în eventualitatea unor verificări ale poliției.

Au fost arestați și duși la închisoare:

  • Pino Pugliese, rezident în Crosia;
  • Aurina Corina Olteanu, rezidenta in Crosia;
  • Pasquale Pometti, rezident în Crosia;
  • Luigi Romano, rezident în Crosia;
  • Slavcho Ivanov Metodiev, rezident în Crosia;
  • Alfonso Francesco Scarcella, rezident în Corigliano Rossano.

Arestați preventiv la domiciliu

  • Pasqualino Giuseppe Piscitelli, rezident în Crosia;
  • Giovanni Nardiello, cu domiciliul în Policoro;
  • Saverio Grillo, rezident din Celico;
  • Salvatore Cipparrone, rezident în Spezzano della Sila;
  • Pasquale Vulcano, locuitor din Crosia;
  • Antonio Dottore, rezident în Cirò Marina;
  • Giuseppe Laratta, locuitor din Crotone;
  • Gennaro Buffone, rezident în Corigliano Rossano;
  • Gaetano De Tursi, locuitor din Strongoli.

Parchetul din Castrovillari continuă activitatea de verificare a legalității muncii în circuitele economice și de afaceri. Operațiunea de astăzi, se arată într-o notă, „e menită să atragă atenția împotriva oricărei forme de exploatare a ființei umane, exploatare efectuată uneori de entități nebănuite care activează în sectorul de afaceri”.

Distribuie acest articol