Muncitori români plecați la muncă în Italia, detașați în România să restaureze un palat istoric din Iași

O situație unică probabil în lume: aceea de a importa propria forță de muncă plecată în străinătate pentru un trai mai bun și un salariu decent. Mai exact, România plătește muncitori români din Italia detașați să efectueze lucrări de restaurare la o clădire istorică din Iași. Statul român le plătește aceleaşi salarii ca în Occident.

20 de muncitori au fost aduşi din Italia unde plecaseră la lucru, ca să renoveze o clădire istorică de la Iaşi, scrie Digi24

Firmele italiene sunt singurele care s-au prezentat la licitația pentru lucrările de restaurare ale Palatului Braunstein din orașul Iași, deoarece, la noi în țară se găsesc foarte greu specialiști în reabilitarea imobilelor de patrimoniu. La lucru, patronii italieni s-au prezentat cu angajații lor, care sunt… români!

George Budescu este unul dintre meşterii angajați de firmele italiene: „În Italia am lucrat 7 ani și acum am prins contractul ăsta aici, pe aceiași bani. Toată lumea vrea să vină acasă, dar să câștige și bani”, spune George Budescu.

Întreaga echipă a fost aleasă pe sprânceană: toţi românii sunt buni constructori, specializați în tehnici de restaurare

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Câștigă cam 1.500 de euro lunar plus diurnă pentru transport și cazare. Când companiile de construcţii din Italia le-au făcut oferta să muncească acasă pe acelaşi salariu ca în peninsulă, nu au stat pe gânduri.

„Răspunsul a fost evident. Stăm mai bine pentru că avem cheltuieli mai puține”, spune Severius Judele, muncitor.

Cot la cot cu muncitorii români lucrează mai mulţi ingineri din Peninsulă

Nu este primul proiect la care colaborează, iar italienii au ajuns să îi aprecieze pe muncitorii români nu doar profesional:

- Continuarea după publicitate -

„Sunt oameni specializați și buni familiști, în sensul în care țin foarte mult la cultura lor, la regiunea lor și la familiile lor înainte de toate”, spune Maurizio Trovato, administrator șantier.

Lucrările de restaurare a palatului Braunstein, clădire simbol a municipiului Iași, vor costa în total, 20 de milioane de lei.

Sursa video: Digi24

@rotalianul