A murit celebrul cineast italian Franco Zeffirelli. Avea 96 de ani

Marele regizor italian Franco Zeffirelli a murit sâmbătă, 15 iunie, la vârsta de 96 de ani, la reședința sa din Roma. Franco Zeffirelli „s-a stins în pace după o lungă boală, care s-a agravat în ultimele luni”, scrie presa italiană, citând surse din familia celebrului cineast italian.

Regizor, scenarist, producător, Franco Zeffirelli a lucrat cu numeroase staruri hollywoodiene, precum Elizabeth Taylor, Richard Burton, Laurence Olivier, Alec Guinness, Faye Dunaway și Jon Voight.

Era adeptul unui cinematograf al esteticii, studiat după maestrul său Luchino Visconti și inspirat din capodopere ale literaturii engleze și ale operei.

Cel mai cunoscut film al său este „Romeo și Julieta” (1968), o adaptare după Shakespeare, din opera căruia a mai adus pe marile ecrane „Hamlet” (1992, cu Mel Gibson și Glenn Close) și „Femeia îndărătnică” (1967, cu Elizabeth Taylor și Richard Burton).

Pelicula biografică „Callas Forever” (2002) este un omagiu adus artistei internaţionale Maria Callas. A fost filmată în Bucureşti, Andaluzia şi Paris şi a fost un succes atât din punct de vedere al încasărilor cât şi în ce priveşte costurile.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

De-a lungul carierei sale, Franco Zeffirelli a mai făcut filme celebre precum „Tânărul Toscanini”, „La Traviata”, „Isus din Nazareth” și „Un ceai cu Mussolini”. Zeffirelli a obţinut în 2003, premiul Festivalului internaţional de film de la Palm Springs pentru munca depusă în calitate de regizor.

A rămas activ până la o vârstă înaintată, deşi sănătatea sa era din ce în ce mai şubredă şi şi-a petrecut ultimii ani de viaţă în scaunul cu rotile, înconjurat de câinii săi credincioşi la vila sa de la marginea Romei.

@rotalianul