A murit Piero Angela, realizator și prezentator de documentare științifice, deosebit de iubit în Italia

Piero Angela, jurnalist italian, scriitor, realizator și prezentator TV de documentare științifice, a murit în noaptea de vineri spre sâmbătă, 13 august, la vârsta de 93 de ani. Vestea morții sale a fost dată de fiul său, Alberto Angela, pe pagina sa de Facebook.

Piero Angela a fost deosebit de iubit de italieni

La numai câteva minute de la anunțul morții sale, sute de mii de italieni și-au exprimat deja regretul și au transmis mesaje de omagiu și mulțumire pentru activitatea sa.

Prezentăm mai jos câteva din comentariile prezente la postarea publicației La Repubblica:

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„A oferit un serviciu incomensurabil acestei țări… a educat generații întregi și dacă această țară este puțin mai bună este și datorită lui și misiunii sale de a disemina cunoștințe… Jurnalismul italian, popularizarea informațiilor din știință și medicină, angajamentul tenace împotriva dezinformării pierd astăzi un mare profesor. Adio, Piero Angela, ai lăsat ștafeta pe mâini bune, lui Alberto… R.I.P. mare om de cultură și un imens mulțumesc!”

„Cultura italiană este în doliu, precum familia sa. Mare pierdere! Condoleanțe!”

„O persoană educată, inteligentă, cu un bagaj cultural ieșit din comun, popularizator al științei, îi datorăm o imensă recunoștință pentru ceea ce ne-a făcut cunoscut. R. I. P.”

„Oamenii asemeni lui Piero Angela nu ar trebui să moară niciodată. Odihnește-te în pace!”

Născut la Torino în 1928, Piero Angela și-a început cariera jurnalistică la RAI, ca reporter radio, devenind ulterior corespondent și prezentator de știri. Marea sa popularitate este legată, însă, de documentarele științifice prezentate, de la Quark la Superquark, pentru le a numi pe cele mai importante, cu care a întemeiat o tradiție documentară solidă în televiziunea italiană. Fiul, Alberto, i-a călcat pe urme. Împreună cu fiul său, de fapt, este autorul programului Rai „Ulisse”.

Piero Angela a scris și numeroase cărți pe teme științifice: Nel cosmo alla ricerca della vita (1980); La macchina per pensare (1983); Oceani (1991); La sfida del secolo (2006); Perché dobbiamo fare più figli (con L. Pinna, 2008); A cosa serve la politica? (2011); Dietro le quinte della Storia, La vita quotidiana attraverso il tempo (con A. Barbero, 2012); Viaggio dentro la mente: conoscere il cervello per tenerlo in forma (2014); Tredici miliardi di anni, Il romanzo dell’universo (2015); Gli occhi della Gioconda (2016). În 2017 a publicat cartea autobiografică Il mio lungo viaggio.

Distribuie acest articol