Napoli – cutremur de 4 grade pe Insula Ischia. Două femei moarte și zeci de răniți, 3 copii salvați de sub dărâmături

Dărâmături provocate de cutremur în localitatea Casamicciola. Sursa foto: Rai.it

Actualizare 13:29: Salvat și micuțul Ciro de 11 ani de sub dărâmături, confirmă Pompierii pe rețeaua de socializare Twitter.

„A fost Ciro cel care l-a salvat pe frățiorul său, Mattias, de 7 ani. După cutremur, l-a tras sub pat cu el, un gest care cu siguranță a salvat viața celor doi frățiori. Apoi, cu coada unei mături a bătut în dărâmăturile casei pentru a fi auzit de salvatori”, a declarat emoționat Andrea Gentile, Comandantul Gărzii de Finanțe citat de ANSA.

Ciro, 11 ani, salvat și el de sub dărâmături. Sursa foto: ANSA.it

Martorii la acțiunea de salvare a celor doi frățiori care au fost prinși sub dărâmături timp de mai bine de 14 ore au aplaudat îndelung, bucuroși și emoționați, pentru salvarea cu bine a celor 2 frățiori.

Actualizare 11:46: Pompierii au anunțat că echipele de salvare de la fața locului au reușit să-l extragă de sub dărâmături pe Mattias, cel mai mic dintre cei doi frățiori de 11 și de 7 ani, care au fost prinși sub moloz de mai bine de 13 ore.

Ciro, copilul de 11 ani, se află încă sub dărâmături dar echipele de salvare luptă pentru a-l extrage cât mai repede. Salvatorii au declarat că pot vorbi cu micuțul Ciro dar operațiunea de extracție este destul de complexă și fac tot posibilul pentru a-l scoate la suprafață în cel mai scurt timp.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
Mattias salvat de sub dărâmături. Sursa foto: Corriere.it

Copii sunt conștienți amândoi dar au dureri mari, a comunicat cei de la Protecția Civilă citați de ziarul Il Corriere.

Actualizare 09.25: Cei doi copii de 7 și 11 ani aflați încă sub dărâmături au fost găsiți în viață dar echipele de salvare nu au reușit încă să-i extragă de sub molozul casei dărâmate, relatează ziarul Il Corriere.

„Am deschis un mic pasaj pentru a face lumina să ajungă la copilul mai în vârstă, Mattias, fapt util pentru liniștea lui. Îi este frică, dar vorbim cu el ca să-l calmăm. Eforturile sunt maxime pentru a-i scoate de sub dărâmături cât mai repede posibil. Dificultatea se datorează prezenței pardoselilor și coloanelor din beton, care trebuie îndepărtate bucată cu bucată pentru a crea intrări mici. Am intrat în contact cu amândoi frați”, a declarat purtătorul de cuvânt al pompierilor, Luca Cari, pentru Il Corriere.

Un cutremur de 4 grade pe scara Richter a avut loc ieri seară, 21 august 2017, în jurul orei 20:57 (ora Italiei) pe Insula Ischia din Napoli, în urma căruia două femei de cetățenie italiană au murit, 39 de persoane au fost rănite și 3 copii au fost dați dispăruți, dintre care unul a fost găsit în viață, sub dărâmături, în această dimineață.

Cutremurul, a cărui intensitate a fost evaluată ca fiind de 3,6 grade și apoi revizuită de seismologi ca fiind de 4 grade, la o adâncime de 10 kilometri, a făcut să se prăbușească mai multe case precum și Biserica Purgatoriului din localitatea Casamicciola de pe insulă, relatează presa italiană.

„A fost mai rău decât cutremurul din 1980”, a declarat Giovanni, un locuitor al localității sus-numite, citat de agenția de presă italiană ANSA.

Sursa foto: Rai.it

Până la această oră numărul răniților confirmați este de 39 iar două femei și-au pierdut viața în urma acestui cutremur. Un copil de numai 7 luni a fost scos de sub dărâmături în viață, în această dimineață, spre fericirea tuturor, dar alți doi copii cu vârste de 7 și 11 ani, frații celui salvat, se află încă sub dărâmături.

Copilul de 7 luni salvat de sub dărâmături. Sursa foto: Rai.it

Părinții micuțului scos de sub dărâmături de echipele de salvare și a celorlalți doi copii care nu au fost salvați încă, Alessandro și  soția sa Alessia, au fost salvați și ei cu bine în cursul nopții, după ce au stat ore întregi sub dărâmăturile casei lor, cu teama că-și vor găsi sfârșitul acolo. Cei doi așteaptă un alt copil, Alessia fiind gravidă.

- Continuarea după publicitate -
Alessandro și Alessia, primii salvați de sub dărâmături. Sursa foto: Rai.it

Mai mulți turiști au asaltat primul bac disponibil spre localitatea Pozzuoli pentru a părăsi Insula Ischia, imediat după cutremur, dar mulți localnici, îngroziți de cele întâmplate, au fost nevoiți să doarmă în stradă pe timpul nopții trecute, de frica unor eventuale replici.

Un alt bărbat și o femeie în vârstă au fost și ei scoși în viață, prin miracol, de sub casele dărâmate, scrie sursa citată.

Cutremurul a făcut pagube și în localitatea Forio de pe insulă, dar nu au fost înregistrate victime, din fericire.

Până în acest moment niciun cetățean român nu pare să fi fost afectat de acest cutremur dar Ambasada României în Italia a anunțat într-un comunicat că a contactat în regim de urgență departamentul de Protecție Civilă și autoritățile locale pentru a verifica dacă în urma seismului există au fost afectați și cetățeni români.

Dacă există cetățeni români afectați, Ambasada României la Roma îi invită pe aceștia să apeleze la numărul de urgență al Secției Consulare din cadrul Ambasadei României în Italia: +39 345 147 39 35 (apelabil non-stop). În paralel, se recomandă contactarea serviciului de Protecție Civilă din Italia (Protezione Civile), la numărul 800840840.

@rotalianul