Născută în România, într-o familie de romi argintari, o tânără a ajuns să lucreze pentru Google, în New York

În orașul american New York, printre oamenii care formează elita intelectuală a comunității, se află și Rowena Marin, o tânără de etnie romă, în vârstă de 34 de ani, născută la Baia Mare. Azi, cu un post remarcabil la compania Google.

„Suntem cu toții făcuți din același aluat, indiferent de unde venim. Dar în niciun caz nu suntem inferiori sau superiori nimănui. Lucrez pentru o companie care întruchipează valorile diversității și incluziunii”, a spus Rowena într-un interviu pentru publicația Totul despre mame.

Dar pentru a înțelege povestea ei cu adevărat, trebuie să privim înapoi, în amintirile unei fete care a crescut într-o comunitate conservatoare de romi argintari din București.

„Am plecat din Baia Mare, Maramureș, unde m-am născut acum 34 de ani și unde am crescut până la 8 ani, înconjurată de cei din comunitatea mea de rromi argintari.

Nu știu exact câți suntem. Probabil câteva sute, dar pe acea vreme eram foarte legați unul de altul, chiar dacă nu locuiam neapărat în același oraș. Lumea mea era comunitatea mea. Părinții mei au fost primii tineri cu studii superioare. Mama a terminat clasa a X-a, iar tata, facultatea. Majoritatea celor din generația lor aveau câteva clase; minimul legal sau minimul necesar pentru a avea un permis de conducere”, a povestit Rowena.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Visul ei de a studia în Anglia a fost înăbușit de presiunile sociale, familia tinerei temându-se de repercusiuni asupra reputației sale în comunitate.

Ca tânără necăsătorită, risca să nu o mai ia nimeni de nevastă dacă ar fi pățit ceva prin Anglia. A intrat la Academia de Studii Economice din București. Conform tradițiilor lor, s-a căsătorit (nelegal) la 22 de ani cu băiatul cu care începuse o relație la 19 ani. Tatăl îi murise când ea avea doar 10 ani, locuia cu mama ei, iar destinul ei prestabilit de legile comunității se rezuma la a avea copii, o mașină mai bună și la susținerea familiei.

Dar destinul a avut planuri mari pentru ea. La 25 de ani, Rowena a fost martoră la tragicul deces al unui văr, un tânăr care împărtășea aceleași aspirații. Acest eveniment a fost un punct de cotitură, făcând-o să își reevalueze fricile și să hotărască să își urmeze visurile.

În fața morții lui, a descoperit că doar frica este ceea ce o ține încă în locul acela. Frica de a nu se descoperi niciodată, frica de a nu reuși să devină ceea ce își dorea să devină.

Captură de ecran 2023-09-10 200144
Rowena Marin. Sursa foto: Totul despre mame

Deși luase hotărârea să se despartă de băiatul cu care era și despre care aflase că o înșelase, ca să liniștească spiritele, le-a spus tuturor că vor lua doar o pauză. În aceeași săptămână a aplicat pentru un masterat în Madrid și pentru o bursă educațională. Cinci luni mai târziu, se muta în Spania.

Cu un masterat în Madrid și experiențe educaționale internaționale, Rowena a descoperit curajul și s-a redescoperit ca individ. A simțit greutatea etichetelor – fiind româncă, romă și femeie – dar a decis să meargă mai departe, să se definească nu prin origini sau etichete, ci prin realizările și contribuțiile sale.

După ce a lucrat la un start-up în Madrid, a avut un alt job în Paris. Salariul era suficient cât să-și plătească chiria la Madrid, să trăiască decent și să trimită și bani acasă. Mama ei nu mai trebuia să vândă la tarabă în Obor.

După o reîntoarcere temporară în România, Rowena a avut ocazia să aplice și să se alăture gigantului tech, Google și a plecat definitiv din țară, în Irlanda. Acesta a fost un nou început, un nou capitol în care s-a redescoperit pe sine.

A lucrat alături de colegi, femei și bărbați, din toată lumea și s-a convins, în cele din urmă, de faptul că este egală cu ceilalți.

De la comunitatea sa de romi din Baia Mare, a ajuns în inima tehnologiei, în Irlanda, și acum în metropola New York. Rowena a demonstrat astfel că suntem toți sculptați din aceeași materie. Indiferent de origini, fiecare are potențialul să atingă înălțimile succesului.

În prezent, locuiește în New York, așteptând alături de soțul ei venirea pe lume a fetiței lor. Este un testament al faptului că, indiferent de începuturile noastre, dragostea, intimitatea și succesul sunt la îndemâna oricui.

„Suntem cu toții făcuți din același aluat, indiferent de unde venim. Dar în niciun caz nu suntem inferiori sau superiori nimănui. Lucrez pentru o companie care întruchipează valorile diversității și incluziunii.

Locuiesc cu soțul meu, în New York, și așteptăm o fetiță, în două luni. Dar cel mai important este că iubesc și mă simt cu adevărat iubită și îngrijită, așa cum ar trebui să fie fiecare femeie. Acest nivel de intimitate și dragoste era ceva la care nici nu știam să visez, pentru că nu l-am văzut la nimeni în jurul meu.

În comunitatea mea cu siguranță sunt cupluri care se iubesc cu adevărat, dar e aproape imposibil să își permită să exploreze acea iubire, pentru că sunt foarte multe presiuni din partea celor două familii care se unesc, și/sau greutățile vieții nu le oferă ocazia. Iar pentru că eu și Roger ne ajutăm foarte tare, în ultimii doi ani am pus pe picioare o companie: The School of Reinvention și amândoi am publicat câte o carte.

Cartea lui se numește The Journey to Reinvention și face parte din categoria self-help, pentru că la bază el este profesor, coach și speaker motivațional. Iar eu am scris un memoir despre propria mea călătorie către răspunsul la întrebarea: Cine sunt eu pe lumea aceasta? Nici unul dintre noi nu am fi devenit autori dacă nu ne-am fi susținut reciproc.

Astăzi sunt Rowena, viitoare mamă, autoare, soție și mai presus decât orice – femeie. Aceste identități sunt, evident, doar pălării pe care le port în funcție de nevoie; mâine dacă îmi propun pot fi doar fata de etnie romă din Baia Mare, în altă zi co-fondatoarea ONG-ului Women Manifesto, iar în altă zi cineva nou.

Acum că mă cunosc pe mine destul de bine, pot schimba aceste haine ușor pentru că nu mă leagă nimic. Sunt liberă să decid cine sunt, în fiecare zi. Iar acesta este cel mai frumos dar pe care puteam să mi-l fac vreodată!”

poza-cover-850x640-jpg (1)
Cartea Rowenei Marin, va fi în curând tradusă și în limba română.