Nepoata unei badante ucrainene din Italia a murit înecată într-un lac. Mariia avea numai 7 anișori

Mariia Markovetska, o fetiță de naționalitate ucraineană, în vârstă de numai 7 ani, s-a înecat în după amiaza zilei de miercuri, 27 iulie, în apele lacului Santa Maria, într-o zonă special amenajată pentru scăldat, situată în localitatea Revine Lago (Treviso). În urma tragediei, Parchetul din Treviso a deschis un dosar de anchetă în care infracțiunile de ucidere din culpă și lipsa supravegherii nu au, deocamdată, niciun suspect, precizează Corriere del Veneto.

Fetița se afla într-o excursie cu Grest, grupul de vară al oratoriului colegiului San Giuseppe din Vittorio Veneto (Treviso). Supraveghetorii au dat alarma imediat ce au realizat că fetița nu mai era în grup, iar când salvatorii au scos-o din apă nu mai era nimic de făcut. Micuța locuia în cartierul Ceneda din orașul Vittorio Veneto, la bunica sa, Ivanna, împreună cu mama Antonina.

Fetița și mama ei erau oaspeți ai colegiului San Giuseppe cu statutul de refugiate, deoarece au fugit de invazia rusă din Ucraina încă de la sfârșitul lunii februarie, alăturându-se bunicii fetiței care trăiește de mai mult timp în Italia și lucrează în Vittorio Veneto ca badantă.

Filmul tragediei

Mariia, împreună cu un grup de încă 50 de copii, ajunsese pe malul lacului pentru a petrece o zi de distracție și relaxare. După activitățile specifice desfășurate în cursul dimineții, organizatorii excursiei au împărțit copiii în grupuri, pentru a le permite să se răcorească în lac, sub supraveghere vizuală. Dar supravegherea nu a fost făcută bine, astfel încât nimeni nu și-a dat seama de dispariția fetiței.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Alarma la 118 a fost dată în jurul orei 15:50, însă organizatorii grupului de vară o căutau deja de cel puțin o jumătate de oră. Fetița ar fi fost găsită, inopinat, de un cuplu de turiști belgieni. Cei doi mergeau desculți în apa mai puțin adâncă din apropierea malului, când ar fi lovit cu piciorul trupul copilei ce se afla întins pe fundul lacului.

Un pompier în vârstă de 42 de ani, Giacomo Chiaramonte, s-a scufundat și a adus copilul la mal. Când corpul copilului a fost găsit, era deja prea târziu. Masajul cardiac încercat de pompierul care se afla acolo cu familia sa și intervenția unei asistente medicale, din păcate, nu au reușit să-i salveze viața.

„Am făcut o plimbare aici pe malul lacului și am observat un cuplu care mișca cu piciorul un cadavru”, a declarat Chiaramonte la microfonul postului Antenna Tre Nordest.

„Imaginea pe care o am este un costum de baie roșu plutind și când l-am văzut m-am scufundat imediat, am luat-o în brațe și am adus-o la mal, încercând să o reînviu tot timpul. I-am făcut masaj un sfert de oră, nu știu cât timp, cu toate puterile. A venit și asistenta, și patronul barului. Apoi a sosit serviciul de salvare cu elicopterul, 118 și am lăsat totul în mâinile lor”, a adăugat pompierul.

Personalul medical Suem 118, care a sosit cu elicopterul, a încercat timp de aproape o oră să o resusciteze, dar fiecare încercare s-a dovedit a fi zadarnică. Cadavrul a fost transportat la morga din Vittorio Veneto, unde i s-a efectuat autopsia, pentru a risipi îndoielile reziduale cu privire la motivul decesului fetiței.

Deocamdată, nimeni nu se află pe lista suspecților, dar este doar o chestiune de zile până când tragicul eveniment va fi reconstituit exact. Anchetatorii i-au interogat deja pe organizatorii excursiei și pe alți martori prezenți la fața locului. Nu va fi greu să se găsească o responsabilitate pentru moartea fetiței.

Mulți părinți nu-și mai lasă copiii la Grest

A doua zi, joi, 28 iulie, în campusul colegiului San Giuseppe activitatea a fost reluată, însă doar cu aproximativ 40 de băieți care participă acum la Grest și care au fost martori la moartea micuței Mariia. Mulți părinți nu au mai vrut să-și lase copiii la Grest.

- Continuarea după publicitate -

În cursul dimineții, o echipă de psihologi a venit în ajutorul organizatorilor excursiei, șocați de ceea ce s-a întâmplat, în timp ce după-amiaza a fost rândul copiilor. Tot joi a vizitat colegiul San Giuseppe consilierul pentru afaceri sociale din Vittorio Veneto, Antonella Caldart, care a adus mesajul de condoleanțe al primarului Antonio Miatto.

„Este un moment teribil”, a spus sora Magdalena, una dintre persoanele religioase care se ocupă de activitățile de vară ale colegiului. „Este un fapt care i-a surprins profund pe toți cei prezenți”, a comentat episcopul diecezei Vittorio Veneto, Monseniorul Corrado Pizziolo.

Acesta a mers și el joi în campus, pentru a fi „aproape de cei care au fost afectați de această tragedie, de familie și bunică și, în unele privințe, de întreaga comunitate ucraineană și de cei care au fost implicați în această poveste tristă, adică cei care au organizat această excursie”.

@rotalianul