„Nici o floare pentru Violeta Senchiu”, românca arsă de vie în Italia. Mesajul dur al unei jurnaliste italiene

Un mesaj dur la adresa societății italiene, a politicienilor și a organizațiilor extremiste de dreapta, a fost scris de Valeria Collevecchio, jurnalistă RAI, în legătură cu lipsa de mediatizare dar și de empatie în cazul tragediei care a avut-o ca victimă pe românca Violeta Mihaela Senchiu, în vârstă de 32 de ani. Violeta a fost transformată într-o făclie vie de către Gimino Chirichella, 48 de ani, partenerul său italian, care i-a dat foc după ce a vărsat benzină pe podeaua casei. Tânăra femeie a murit după câteva ore de agonie pe patul spitalului, în suferințe cumplite. În urma sa au rămas trei copii fără mamă.

Valeria Collevecchio scrie referitor la conaționala noastră:

«Se numea Violeta Senchiu. Era româncă. Avea 32 de ani. Avea și trei copii. Partenerul său, un italian, da, da, un italian, din cei care sunt „înaintea tuturor” (referire la espresia utilizată de Matteo Salvini în campania electorală: „Prima gli italiani” – n.r.) i-a dat foc, a ars-o de vie cu trei canistre de benzină. A murit după ore de suferință insuportabilă. S-a întâmplat sâmbătă. Nu există articole de investigație prin ziare. Nicio echipă de televiziune nu a mers la fața locului, la Sala Consilina, unde a avut loc crima. Nici o floare adusă de vreun ministru. Niciun tweet. Niciun marș al organizației Forza Nuova.»

A suferit, Violeta, cum se suferă când se moare lipită de un pat de spital la secția de arși. El, ucigașul, avea probleme cu justiția: violența sexuală, droguri, explozivi. La început a declarat că nu este vinovat, că a fost un inccident și avea dreptate: un incident domestic ca toate cele care ucid cea mai mare parte a femeilor din Italia, iar ucigașii locuiesc sub același acoperiș cu victimele și au în buzunar cheile de la ușa de intare.

Giulio Cavalli, pe site-ul left.it, scrie: „Nu sunt flori în fața casei unde a fost ucisă Violeta, doar două sticle cu apă folosite pentru a-i ușura durerea în timp ce se aștepta ambulanța și o lumânare. O lumânare care nu a fost niciodată aprinsă. Știrile din acea zi s-au încheiat în liniște: o întrerupere de electricitate, un furt dintr-o gară, un accident, o femeie arsă. Nimic marșuri dedicate Violetei, nici discuții ideologice în TV pe tema violenței împotriva femeilor, nici exteriorizări publice a durerii subite de comunitate în urma tragediei. Un singur lucru este sigur: sunt femei care continuă să fie ucise!” Apoi, jurnalistul se întreabă ironic: „La urma urmei, dacă ar fi rămas în țara ei, nu i s-ar fi întâmplat nimic. E vina ei, nu-i așa?”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Un alt site italian se întreabă: „Se numea Violeta Senchiu. De ce Salvini nu spune nimic despre ea?”

Despre un bărbat român care a violat o femeie la Florența, în luna septembrie a acestui an, Matteo Salvini spunea recent: „O bestie, trebuie castrat!”

Doar cu o zi înainte de asasinarea româncei Violeta Senchiu de către partenerul italian, Matteo Salvini scria pe profilul său Facebook despre violențele pe care un tânăr egiptean în vârstă de 20 de ani le-a făcut împotriva unui femei de 52 de ani din Grosseto. Pentru bărbatul egiptean Salvini cere: „o pedeapsă exemplară și apoi expulzarea” deoarece „unii viermi trebuie să înțeleagă că distracția s-a terminat!” Anumiți viermi, nu toți. Doar cei de origine străină?

Distribuie acest articol