O tânără de 26 de ani din Valea Jiului s-a prezentat la spitalul din Petroșani și apoi la o clinică privată RMN de la spitalul municipal din Hunedoara, în ciuda faptului că se afla în izolare la domiciliu și a făcut asta ascunzând personalului medical faptul că s-a întors de curând din Italia și trebuia să stea în izolare la domiciliu. Femeia a infectat cu coronavirus alte 6 persoane din Valea Jiului și, în urma acestor fapte, secția de Neurochirurgie a spitalului din Petroșani a fost închisă pentru decontaminare, iar 40 de persoane, cadre medicale și pacienți, au fost trimise în izolare din cauza ei. Alți patru angajați ai clinicii din Hunedoara au fost puși de asemenea în izolare din cauza ei. Tânăra a primit o amendă de 10.000 de lei și riscă o pedeapsă cu închisoarea între 6 luni și 2 ani.
O altă femeie, de 33 de ani, care a lucrat în Trentino și s-a întors marți din Italia este al 52-lea caz de coronavirus confirmat din România. Femeia s-a prezentat joi cu o durere în gât la spitalul de boli infecțioase din Cluj-Napoca și a fost depistată ca fiind pozitivă la testele pentru coronavirus. Dar se știe deja că și printre primele cazuri de coronavirus confirmate din România se numără conaționali de-ai noștri întorși din Italia, cum ar fi bărbatul și femeia din Timișoara care s-au întors din Peninsulă la sfârșitul lunii februarie sau alte cazuri pe care nu are sens să le mai enumerăm pentru că ideea este (aparent) clară.
Pe de altă parte, avem și un senator, Vergil Chițac (PNL), care a fost depistat pozitiv după ce a fost la o reuniune NATO și, în urma acestei confirmări, toți membrii guvernului, dar și alți senatori PNL care au intrat în contact cu el în Parlament, au intrat în auto-izolare astăzi pentru a evita răspândirea contaminării. Între timp însă au apărut informații pe surse că alt parlamentar a fost contaminat cu acest virus, foarte probabil după ce a intrat în contact cu senatorul. Oricum ar fi, știrea poate fi verificată fără probleme citind presa din România sau urmărind știrile la televizor.
Avem chiar și un polițist din București ieșit la pensie, în vârstă de 60 de ani, care a fost împreună cu o angajată de la Evidența Populației în vacanță în altă țară și s-a întors cu simptome. Bărbatul s-a ales cu dosar penal fiindcă a declarat pe propria răspundere că nu a călătorit în afara ţării, când de fapt s-a întors în țară din Israel în data de 26 februarie și, fiind infectat cu COVID-19, a contaminat cel puțin alte 4 persoane, printre care și un medic de la spitalul Dimitrie Gerota din Bucureşti. De asemenea, circa 70 de angajați ai biroului de la evidența populației au intrat în izolare la domiciliu din cauză că ar putea fi contaminată și colega lor care a fost cu fostul polițist în vacanță în Isreal.
Nu mai vorbim de alte cazuri mai simple, cum ar fi cel al unui tânăr antreprenor din București, Bogdan Aron, care s-a întors de curând dintr-o călătorie de afaceri din Marea Britanie și este de asemenea unul dintre cei diagnosticați cu noul coronavirus. Există șanse mari totodată ca și el să mai fi infectat și alte persoane, dar, spre deosebire de alții, a fost foarte responsabil și nu a ascuns nimic medicilor despre călătoriile sale. România are și un ofițer SRI printre cei 73 de bolnavi de coronavirus de la această oră. Menționez aici și cazul lui așa, ca fapt divers.
De fapt, v-am relatat toate cele de mai sus cu un singur scop, și anume, acela de a înțelege că și în contextul în care toți românii care trăiesc și muncesc în diaspora, în special cei din Italia, nu s-ar fi mișcat din loc și nu s-ar fi întors niciunul dintre ei în țară, epidemia de coronavirus ar fi izbucnit oricum în România. Asta pentru că, spre deosebire de noi, oamenii, această boală nu ține cont de etnie, de naționalitate, de țara în care te afli sau de culoarea pielii, ci doar de faptul că ești o ființă umană. Posibil să fie mai uman acest virus decât noi, oare?
Oricum, fiind administrator pe două grupuri mari de Facebook, ambele cu români din Italia, nu a fost zi în care să nu văd zeci de mesaje cu jigniri și injurii la adresa noastră, care am ajuns să fim considerați ca niște leproși mai nou. Nu mai vorbesc de cazurile concrete de români întorși din Italia întorși în țară care au fost scoși afară din casă de rudele lor de teama acestui virus.
Unii ar putea spune că e instinctul de supraviețuire, de conservare a vieții, cel care îi fac pe mulți să reacționeze așa și aș fi de acord cu ei 100% dacă am fi animale. Dar suntem oameni, avem o capacitate intelectuală incredibilă, indiferent de educația primită în viață, de mediul în care am trăit sau de situația financiară pe care o avem. Puterea creierului uman de a absorbi informațiile și de a le procesa este pur și simplu enormă, depășește cu mult și pe cea a unui computer. Trebuie doar să deschidem ochii și urechil și să le lăsăm să intre. De aceea, eu cred că e mai degrabă frica și ignoranța de vină aici, poate puțin și lenea de a gândi, de a pune cap la cap informațiile pentru a putea lua o decizie corectă sau pentru a putea trage o concluzie corectă în acest caz.
N-am să redau mesajele injurioase pe care ni le-au adresat mulți români din țară pe rețelele de socializare, fiindcă nu văd cu ce ar fi de folos cuiva. Dar voi reda câteva mesaje de bun simț, de încurajare, de îndemn la respectarea regulilor și a semenilor, așa cum ar trebui să fie normal într-o situație de criză ca aceasta. Cum ar trebui să fie normal între români, indiferent unde s-ar afla ei în lumea asta mare.
Daniela Dumitrașcu: „Zilele astea, noi, cei din diaspora am devenit monștrii României. Nu mai suntem ăia care vă aducem saci întregi de dulciuri la copii, nu mai suntem ăia care vă aducem poșete de firmă și parfumuri scumpe la doamne, nu mai suntem ăia care vin și vă plătesc datoriile la chioșc și magazin, nu mai suntem ăia care construim în România și oferim locuri de muncă și salarii, nu mai suntem ăia care plătim taxe și impozite. Nu! Acuma suntem ăia, zombi, care vă infectează și vă omoară (…) Noi, din diaspora, am hotărât să nu venim în România în această perioadă și condamnăm acest exod dar, cei care vin, înainte să-i condamnati, înainte să-i puneti pe cruce, informați-vă și de ce o fac. Sunt zeci de mii de români care locuiau unde lucrau și care datorită evenimentelor recente și-au pierdut locul de muncă și casa, deci au rămas pe stradă, de azi pe mâine. Sunt zeci de mii care un loc de muncă nu aveau. Sunt zeci de mii care lucrau la negru. Sunt mii care trăiau pe strada și prin parcuri. Sunt români ca mine și ca tine, toti. Ce facem cu ei, cu acești conaționali, cu acești oameni, îi abandonam la groapa de gunoi a istoriei?”
Diana Maria Pantelică: „Atâta răutate nu am văzut în viața mea. Mai văd una care scrie că virusul, în România, a fost adus de românii întorși în țară din Italia. Băi oameni buni, informați-va băi, nu mai scoateți prostii din gură. Nu mai citiți pe internet tot felul de știri false, nu vă mai lăsați manipulați… De altfel… nu mă așteptam la altceva, în perioade bune, sunteți toți ca frații, în perioade rele, pline de probleme… s-a văzut. Așa-i românul.”
Dragoș Ion Poeana: „Dragi prieteni… fac un apel la voi. Un apel sincer și uman. Renunțați în a posta toate prostiile cu diaspora care se întoarce acasă. Acasă nu se întoarce diaspora. Se întorc doar cei iresponsabili… (categorii bine știute). Noi ăștia din daspora avem contracte de muncĂ de respectat… avem simț civic și mult respect pentru cei ce ne-au primit cu brațele deschise când guvernanții Romaniei ne-au dat cu flit. Noi ăștia din diaspora, oricăt de greu ne este… ne ridicăm in fiecare dimineață încurajându-ne unii pe alții. Noi ăștia din diaspora strângem din dinți departe de cei dragi și facem cinste României. Noi ăștia din diaspora nu prea ne permitem sa clacăm pentru că obiectivul nostru principal este să facem cinste în tot ceea ce facem. Vă salut pe toți cu același respect. Rog toți adevărații nei prieteni să posteze mai departe acest mesaj scris de unul din ăștia din diaspora, poate vom reuși să reducem acest fenomen ce se cheamă răutate. Vă multumesc din inimă tuturor.”
Irina Dobrosenschi: „Dragi români! Vă salut din România! Vreau să vă mulțumesc tuturor celor care au rămas în Italia sau au venit în România respectând cu strictețe autoizolarea! Respect! Și eu am 2 surori si 2 cumnați în Italia și mulți prieteni dragi acolo. Mi se rupe sufletul pentru situația complicată în care vă aflați și vreau să vă transmit un gând de bine… Să vă dea Dumnezeu răbdarea și puterea de a înfrunta toate greutățile cu care vă confruntați! Să aveți grijă de voi, să vă protejați cum puteți și să vă întăriți atât fizic cât și psihic! Vă îmbrățișez cu mare drag! Doamne ajută!”
Cătălin Andrei: „Am fost plecat în Italia până anul trecut în Iulie, urma să mă întorc înapoi, dar măcar am bunul simț să recunosc că am plecat pentru interes propriu, nu am avut o opinie prea bună despre România, ceea ce mulți de aici nu o au. Măcar să avem bunul simț să nu ne mai lăsăm controlați de interese proprii și să-i respectăm pe cei care sunt în țară, asta înseamnă să respectăm carantina dacă suntem deja pe teritoriul României de puțin timp și să nu ne mai dăm atâtea aere, nu am tras greul pe care românii rămași în țară l-au tras la rândul lor, nu am plătit taxe și impozite cu ei. Singurul meu îndemn este la bun simț și la respect față de românii rămași în țară.”
Dan Mălăescu: „Da, se critică mult Diaspora. Această diasporă este doar un cuvânt mișto, în spatele acesteia suntem noi, românii dezbinați, împărțiți în bisericuțe. Românul este un om frumos în spirit. La român îi lipsește ceva, unitatea și nimeni nu și-ar dori aceasta, pentru că am fi puternici. (…) Dar mă întreb: de ce nu se mai suportă român cu român, de ce religia sau un punct de vedere diferit ar trebui să ne despartă, când ar trebui să ne întrebăm că poate nu funcționează bine sistemul nostru de a analiza lucrurile? Îs prin Italia de vreo 18 ani, dar vă spun români, știți numai să vă criticați, că nu scrieți corect, că nu sunteți informați. Dar niciodată nu ați intrat în dialog pertinent, să vă împărtășiți informațiile, să vedeți cine are dreptate sau nu. E ca și cum toți s-au născut atotștiutori și înțelepți. În general cred că ne lipsește la toți ceva esențial: discernământul.”