Noi legi propuse de Salvini au fost aprobate de Parlamentul italian. Intensificate controalele la frontiere

Guvernul italian a primit luni, 5 iulie, votul de încredere în Senat pe tema unui proiect de lege privind securitatea şi anti-imigrație solicitat de ministrul de interne, Matteo Salvini, relatează presa din Italia.

Deja adoptat de Camera deputaţilor, proiectul pentru care guvernul populist şi-a asumat răspunderea a trecut cu 160 de voturi pentru, 57 contra şi 21 de abţineri.

„Decretul privind securitatea acordă mai multe puteri forţelor de ordine, prevede mai multe controale la frontiere şi mai mulţi oameni pentru oprirea mafioţilor”, şi-a exprimat satisfacţia Matteo Salvini pe Facebook.

Textul îi acordă ministrului puteri mai mari pentru a interzice intrarea în apele teritoriale a navelor care au salvat migranţi, a confisca navele ONG-urilor şi a le impune comandanţilor amenzi care pot ajunge până la un milion de euro.

După afrontul Carolei Rackete, căpitanul Sea-Watch3 care a acostat cu forţa la Lampedusa pentru a-i debarca pe migranţii salvaţi pe mare, textul dă posibilitatea interceptării preventive a navei şi aplicarea unei pedepse de până la 10 ani de închisoare pentru orice rezistenţă.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În iunie, un judecător a invalidat arestarea Carolei Rackete, argumentând că decretul semnat de Salvini pentru a interzice intrarea în apele italiene a Sea-Watch3 în virtutea unui precedent text de lege privind securitatea „nu este aplicabil pentru operaţiunile de salvare”.

Noua lege prevede şi posibilitatea interceptărilor şi recurgerii la agenţi sub acoperire pentru a lupta împotriva oricărei forme de complicitate cu imigraţia clandestină.

Deşi aleşii Mişcării 5 Stele au cedat până la urmă presiunilor lui Salvini şi au votat legea, disidentul M5S Gregorio De Falco, fost ofiţer al Gărzii de Coastă, a făcut apel la colegii săi să dea dovadă de „curaj”, vorbind despre o „regulă criminală” care va face „să moară oamenii pe mare”.

Textul prezintă şi o serie de măsuri privind activitatea cotidiană a poliţiştilor sau împotriva violenţelor din jurul stadioanelor şi a manifestaţiilor. De acum înainte, faptul de a purta o cască sau o glugă la o manifestaţie va fi pasibil de doi până la trei ani de închisoare şi utilizarea unor bâte de baseball, bastoane sau focuri de artificii împotriva forţelor de ordine poate fi pedepsită cu până la patru ani de închisoare.