„Noi nu am uitat de unde am plecat!”- sentiment de patriotism și solidarietate al românilor din Italia cu protestele din țară

Despărţiţi de mii de kilometri distanţă, uniţi de frica de corupţie, de spiritul civic și de valorile democratice, uniți de sentimentul de patriotism și solidarietate, mii de români care trăiesc în străinătate au protestat duminică, 5 februarie, în stradă, împotriva Ordonanței de Urgență a Guvernului care modifică Codurile Penale din România.

În Italia, manifestații au fost organizate la Roma, Milano, Torino, Verona, Genova. Românii din Peninsulă și-au manifestat solidarietatea cu protestele care au loc în țară și și-au exprimat îngrijorarea pentru corupția care riscă să ia amploare în cadrul instituțiilor de stat.

Proteste la Verona – Sursa: Cristina Roșu/Facebook

Au fluturat steaguri tricolore, au cântat imnul național al României precum și Hora Unirii, au afișat și au scandat diverse lozinci:

„România nu uita, diaspora-i de partea ta”, „Data viitoare, mergeți la votare”,  „Ruşine, ruşine, ruşine să vă fie”, „Nu staţi în casă, dacă vă pasă”, „Cine nu sare, nu vrea schimbare”, „Hoții, hoții”, „Demisia”, „PSD, ciuma roșie!”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

PATRIOTISM  – Sentiment de dragoste și devotament față de patrie și de popor, statornicit în decursul istoriei.
Astfel este definit patriotismul în dicționar. Ca fiind un sentiment profund de dragoste și devotament față de patrie și popor. Dar patriotismul, în adevăratul lui sens e greu de definit și greu de exprimat cu ajutorul cuvintelor în timpurile actuale.

A fi patriot înseamnă a avea conștiința faptului că aparținem aceluiași popor, a fi patriot înseamnă să luptăm pentru interesele poporului nostru oriunde am fi în lumea aceasta și oricât de departe am fi de țară, fiind mândri de originile noastre.

Înseamnă să acceptăm identitatea noastră de cetățeni români, să ne urmăm idealurile și tradițiile moștenite de la strămoși, să fim mândri de rădăcinile noastre, să fim mândri că aparținem unui neam. Neamul românesc, în mijlocul căruia ne-am născut și am crescut.
 
Suntem educați să ne iubim și să ne respectăm țara iar la un moment dat, departe fiind, realizăm că cea mai mare dovadă de patriotism este dorul de casă! Este dorul de ulița copilăriei, dorul de codri, de munți, de mare, de prieteni și de mireasma salcâmilor și al liliacului în primăvară. Dorul de apartenența noastră națională. Dorul de un „Deșteaptă-te române”!

Și ne mândrim! Ne mândrim ori de câte ori vedem un tricolor ce flutură în bătaia vântului străin, ne mândrim când îmbrăcăm o ie românescă de borangic, ne mândrim atunci când cântăm imnul național la mii de kilometri depărtare de casă!

„Deşteaptă-te, române, din somnul cel de moarte,
În care te-adânciră barbarii de tirani!

Acum ori niciodată croieşte-ţi altă soartă,
La care să se-nchine şi cruzii tăi duşmani!”

S-a auzit duminică.

La Roma, la Verona, la Milano, la Genova și la Torino și în toată diaspora românească!

[wds id=”10″]

 

Distribuie acest articol