Noi reguli în Italia de la 1 februarie, valabilitatea certificatului verde COVID se reduce de la 9 la 6 luni

Conform decretului nr. 221 al Consiliului de Miniștri italian, emis pe 24 decembrie 2021, începând cu data de 1 februarie 2022, valabilitatea certificatului verde COVID-19 „de bază” se va reduce de la 9 la 6 luni (180 de zile).

Certificatului verde COVID-19 „de bază” reprezintă cel cu două doze de vaccin. Totodată, prin ordin al ministrului sănătății, perioada minimă de administrare a celei de-a treia doze va fi redusă de la 5 la 4 luni de la finalizarea schemei de vaccinare.

De marți, 1 februarie, va fi necesar codul QR (obținut în urma vaccinării anti-Covid, al unui test sau unui certificat de vindecare) și pentru a intra în sediile instituțiilor administrative, oficii poștale, bănci, biblioteci etc. Proprietarii sau administratorii unităților vor putea efectua verificări aleatorii.

Accesul liber, fără „green pass”, rămâne permis în magazinele alimentare, în cele pentru vânzarea hranei necesară animalelor de companie, în benzinării, în magazinele care vând articole sanitare, în farmacii, parafarmacii și cele optice.

Începând cu data de 15 februarie 2022, se introduce obligația vaccinării pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 50 de ani.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Obligația se aplică tuturor persoanelor care au vârsta de peste 50 de ani (inclusiv persoanelor care vor împlini această vârstă până la data de 15 iunie a.c.) și care au reședința în Italia (cetățeni ai statelor membre UE și ai statelor terțe).

Cei fără certificat verde consolidat (care se obține doar în urma vaccinării sau a vindecării de Covid) riscă o amendă cuprinsă între 600 și 1.500 de euro. La locul de muncă vor fi considerați absenți nemotivați, cu suspendarea salariului.

@rotalianul