Noi reguli în Italia privind deplasarea între regiuni, va fi necesar un certificat pentru zonele roșii și portocalii

Premierul Mario Draghi a susținut vineri, 16 aprilie, împreună cu ministrul sănătății Roberto Speranza, o conferință de presă în care a anunțat că Italia va intra în perioada următoare într-un proces de relaxare a restricțiilor anti-coronavirus. Începând de luni, 26 aprilie, se va introduce din nou „zona galbenă” acolo unde indicele de răspândire a infecției cu SARS-CoV-2 o va permite. În zona galbenă restaurantele își vor putea redeschide terasele, chiar și pentru cină, iar toți elevii se vor întoarce la școală atât în zona galbenă, cât și în cea portocalie.

În ce privește deplasarea între regiuni premierul Draghi a anunțat că aceasta va fi liberă între cele de culoare galbenă. Conform Corriere della Sera, pentru deplasarea într-o regiune declarată zonă portocalie sau roșie va fi însă necesar un „pass”, un certificat care să dovedească una dintre următoarele condiții:

  • persoana este vaccinată anti-Covid;
  • are un test cu rezultat negativ făcut în ultimele 48 de ore;
  • a avut Covid și s-a vindecat.

Acest sistem se bazează pe cel european și Italia a decis să îl adopte pentru ca cetățenii să se poată deplasa și în regiunile cu incidență mai mare a cazurilor. Deoarece ne îndreptăm spre sezonul estival, turismul italian va fi astfel avantajat, scrie sursa citată.

Guvernul italian mizează pe o redeschidere treptată: de la 15 mai se vor redeschide piscinele, la 1 iunie sălile de sport, iar la 1 iulie vor putea avea loc târguri și evenimente.