Nou decret semnat de premierul Italiei: restricțiile împotriva pandemiei de COVID prelungite până la 30 aprilie

Potrivit unui nou decret semnat în seara zilei de miercuri de premierul Mario Draghi, nu vor exista până la data de 30 aprilie zone galbene sau albe în Italia. Restricțiile și măsurile de luptă împotriva pandemiei de COVID-19 vor fi doar cele valabile pentru zonele portocalii și roșii. Numai în caz de o scădere notabilă a numărului de cazuri se va putea reveni asupra deciziei, informează Corriere della Sera.

Comitetul științific tehnic a subliniat în repetate rânduri că măsurile prevăzute pentru zonele galbene au demonstrat „capacitatea de a controla creșterea incidenței, dar nu și capacitatea de a o reduce”.

Așadar, întreaga țară va avea de înfruntat o nouă lună de restricții severe, în această săptămână Italia este clasificată drept zonă roşie pentru sărbătoarea Paștelui catolic, iar între 7 și 30 aprilie va fi împărțită în regiuni roșii și portocalii.

Decretul prevede însă că elevii vor putea merge la școală și în zonele roșii până la clasa a VI-a, în zonele portocalii până la clasa a VIII-a, iar cei din liceu vor fi prezenți în clasă până la 50%. Președinții de regiuni, spre deosebire de ceea ce s-a întâmplat până acum, nu vor putea emite ordonanțe pentru închiderea școlilor.

Noul decret semnat de Mario Draghi prevede însă o verificare la mijlocul lunii aprilie: dacă situația epidemiologică va permite va fi evaluată posibilitatea ca zonele în care răspândirea virusului e mai restrânsă să revină la culoare galbenă și, prin urmare, să se deschidă anumite activități cum ar fi barurile, restaurantele, cinematografele și teatrele.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În perioada 3 – 5 aprilie toată Italia va fi în zonă roșie. Nu se va putea circula în interiorul comunelor, dintr-o localitate în alta, dar este permis, o dată pe zi, deplasarea în cadrul aceleiași regiuni într-un grup de maxim două persoane, plus copiii sub 14 ani, pentru a vizita rude sau prieteni. De asemenea, este posibilă desfășurarea de activități fizice în vecinătatea casei și activități sportive individuale în aer liber.

@rotalianul