Noua coaliție de guvernământ din Italia elimină extrema-dreapta a lui Salvini. UE: „Evoluție în bine”

Partidul Mişcarea 5 Stele şi Partidul Democrat din Italia au anunțat miercuri, 28 august 2019, că vor încerca formarea unei coaliții pentru guvernare cu scopul de a evita alegerile anticipate și incertitudinea economică din Italia.

Cele două formațiuni politice au avut o relație ostilă de-a lungul anilor, dar au decis să se alieze după ce partidul de extremă-dreapta, Liga Nordului, condus de euroscepticul Matteo Salvini, a declarat nefuncțional guvernul pe care l-a format după alegerile parlamentare din martie 2018 alături de Mișcarea 5 Stele. Șeful statului italian, Sergio Mattarella, le-a oferit celor două partide joi, 29 august 2019, șansa de a forma un nou guvern și de a pune capăt celor trei săptămâni de criză care au marcat un moment de cotitură în relația cu UE.

Fostul și totodată viitorul premier, Giuseppe Conte, care în urmă cu câteva zile demisionase din guvern, a acceptat joi dimineața invitația din partea lui Mattarella de a forma un nou guvern cu ajutorul noii coaliții. Conte a declarat că noul executiv „nu va fi împotriva, ci pentru binele Italiei”, spunând totodată că dorește „o țară în care toți să plătească taxele, dar și în care să plătească mai puține taxe”.

Între timp, PD și M5S încearcă să se pună de acord asupra unei platforme politice comune și a unei echipe de miniștri noi. Luigi Di Maio, președintele M5S și omologul său de la PD, Nicola Zingaretti, s-au declarat dispuși să găsească un obiectiv comun pentru a scoate țara din criză.

„Iubim Italia şi credem că merită să încercăm această experienţă”, a spus Zingaretti.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Ne-am asumat angajamente faţă de italieni … şi orice ar fi vrem să le îndeplinim”, a adăugat Di Maio.

Comisarul european Guenther Oettinger a salutat astăzi cu optimism posibilitatea unui nou guvern pro-european format din cele două formațiuni politice și a declarată că aceasta este o evoluție în bine.

„UE este pregătită să facă totul pentru a uşura munca noului guvern italian atunci când va fi instalat în funcţie şi, astfel, pentru a-l recompensa”, a spus Oettinger la postul de radio SWR, citat de Mediafax.