O nouă tulpină COVID-19 descoperită în Marea Britanie. Depistat și în Italia un pacient infectat cu această variantă

O nouă tulpină a virusului SARS-CoV-2 (COVID-19) a fost descoperită recent în Marea Britanie, iar autoritățile din întreaga lume au intrat în alertă. Mai multe țări, printre care și România sau Italia, au suspendat zborurile spre și dinspre U.K., iar transportul pe cale rutieră către Franța a fost, de asemenea, blocat.

„Recomandăm ferm tuturor cetățenilor români care intenționează să se deplaseze pe cale rutieră din UK către Franța să țină cont că, la acest moment, toate căile de ieșire din UK către Europa continentală (de la Dover spre Calais) sunt blocate, atât pentru deplasarea cu ferry, cât și pentru deplasarea prin Eurotunnel. Franța a suspendat pentru o perioadă de 48 de ore accesul pe teritoriul său pentru toate persoanele și toate mărfurile care vin din UK. Reamintim că, din cauza apariției unei noi tulpini a virusului SARS-CoV-2 la nivelul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Guvernul României a decis suspendarea zborurilor spre/dinspre Regatul Unit din/către România, pentru toate aeroporturile din România, pe o perioadă de 14 zile, începând cu data de 21.12.2020 ora 19.00. Totodată, s-a decis ca toate persoanele care sosesc în România din Regatul Unit vor trebui să se supună obligației de a efectua o perioadă de 14 zile de carantină/autoizolare la o adresă declarată la intrarea în România. Decizia a fost stabilită în baza Hotărârii Nr. 61 din 20 decembrie 2020 a Comitetului Național Pentru Situații de Urgență din cadrul Guvernului României”, a anunțat luni, 21 decembrie 2020, Ambasada României la Londra.

Potrivit ministrului Sănătății din Italia, Roberto Speranza, noua variantă a virusului a ajuns deja și în Italia, o femeie fiind depistată cu această infecție. Aceasta se află, în prezent, în izolare la domiciliu împreună cu concubinul ei care s-a întors recent din Marea Britanie, informează ziarul La Repubblica. Speranza a declarat, totodată, că virusul are o încărcătură virală foarte mare.

„Departamentul Științific al Policlinicii Militare Celio, care în această situație de urgență colaborează cu Institutul Superior de Sănătate, a secvențiat genomul virusului SARS-CoV-2 de la un subiect testat pozitiv cu varianta găsită în ultimele săptămâni în Marea Britanie”, a declarat Speranza. Pacienta și partenerul ei, care s-a întors zilele trecute din U.K. cu un avion care a aterizat pe aeroportul Fiumicino din Roma, se află în izolare și „au urmat, împreună cu alți membri ai familiei și contacte strânse, toate procedurile stabilite de Ministerul Sănătății”, a mai adăugat ministrul Sănătății.

Noua tulpină a fost identificată în Marea Britanie și ar avea o viteză de transmisie cu până la 70% mai mare decât varianta inițială a COVID-19, iar guvernul britanic a decis sâmbătă, 19 decembrie, să aplice o nouă serie măsuri de izolare. COVID 2, cum a fost numită această variantă a virusului de publicațiile mass-media, a fost depistat deja și în alte țări precum Danemarca, Olanda, Belgia.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Autoritățile italiene au anunțat ieri, 20 decembrie, suspendarea tuturor zborurilor spre și dinspre Marea Britanie până miercuri, 6 ianuarie 2021. Indicații similare au fost date în Germania, Franța, Belgia, Olanda, Austria și Olanda. Statele Unite ale Americii nu intenționează, deocamdată, să aplice astfel de măsuri.

Conform ministrului Sănătății din Italia, Roberto Speranza, noua tulpină nu ar fi mai letală decât cea cunoscută până acum, iar vaccinurile preparate împotriva coronavirusului ar trebui să fie eficiente și împotriva acesteia. Mai mulți experți sunt de acord cu această afirmație, de la președintele Consiliului Superior al Sănătății, Franco Locatelli, la virusologul Fabrizio Pregliasco și până la Giacomo Gorini, cercetător la Institutul Jenner al Universității din Oxford.