Noul guvern din Italia a depus jurământul. Urgența gestionării pandemiei și a crizei economice a unit partidele de guvernământ

Mario Draghi, fostul preşedinte al Băncii Centrale Europene, a depus sâmbătă, 13 februarie, jurământul în faţa preşedintelui Italiei, Sergio Mattarella, în calitate de premier al noului guvern, informează La Repubblica.

Ceremonia de la Palatul Quirinale fără rude și fără jurnaliști, fără strângeri de mână, cu distanță, măști, stilou igienizat și ceremonie în streaming.

„Jur să fiu fidel Republicii, să respect cu loialitate Constituţia şi legile şi să-mi exercit atribuţiile în favoarea interesului exclusiv al naţiunii”, a rostit Draghi în faţa lui Mattarella, la Palatul Quirinale.

După Mario Draghi au depus jurământul şi cei 23 de miniştri ai cabinetului său, dintre care opt sunt femei. Executivul include opt tehnocraţi şi 15 reprezentanţi ai partidelor politice reprezentate în parlament care-l sprijină pe Draghi.

Tot astăzi este programat primul Consiliu de Miniștri. Dar mai întâi, la ora 13:00, întâlnirea de la Palazzo Chigi între fostul prim-ministru, Giuseppe Conte și Draghi. Miercuri va avea loc votul de încredere în Senat și joi la Camera Deputaților, informează sursa citată.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Urgența gestionării pandemiei și a crizei economice a unit partidele de guvernământ. Toate partidele importante din Italia susțin guvernul Draghi

Matteo Salvini a promis „un joc de echipă”, Silvio Berlusconi a fost printre primii care a asigurat că va sprijini noul guvern: „Forza Italia își va aduce contribuția”. Nicola Zingaretti de la PD a promis implicare „cu loialitate și convingere”, iar Matteo Renzi a spus că este entuziasmat de „o echipă de înalt nivel”.