„România? O țară minunată de care m-am despărțit cu lacrimi în ochi și cu o profundă tristețe”

În perioada 15-24 septembrie 2017, șase elevi ai liceului „Boccardi Tiberius” din Termoli, provincia Campobasso din Molise și patru absolvenți ai aceleași instituții de învățământ, au participat în România la un schimb de experiență în cadrul proiectului „Social Youth Entrepreneurship” („Antreprenoriat social pentru tineret”) din orașul Slatina, județul Olt.

În timpul zilelor de lucru din cadrul programului de lucru, participanții au abordat diverse teme sociale, economice și legislative: afaceri sociale și non-profit, organizarea întreprinderilor sociale, legislația în diferite țări europene, responsabilitatea socială, integrarea socială a grupurilor vulnerabile și persoanelor cu handicap, dificultățile de trai legate de condițiile economice și geografice.

Zece tineri italieni: Alessia Birra, Marco Sticca, Daniele Giuliano, Manuel Mastrogiorgio, Bruno Fiorenzo, Garofalo Sticca, Francesco Pietroniro, Nunzio Picanza, Vincenzo Di Labbio și Giulia D’Ambrosio împreună cu Laura Moccia și Giuliana Sottile pentru grupul italian, 10 tineri spaniolii și 10 români, conduși de profesori locali dar și din țara lor, au cunoscut la Slatina, în România, o experiență de creștere profesională majoră în cadrul proiectului mai sus amintit, ne informează primonumero.it.

„Cunoașterea culturii altor popoare este fundamentală pentru a te simți parte dintre cetățenii europeni și cei ai lumii”- au explicat elevii italieni la întoarcerea lor în Italia – „să comunici  în alte limbi, să te confrunți cu noi experiențe de viață, să-ți împărtășești emoțiile și cunoștințele cu ceilalți, este o importantă oportunitate de lărgire a orizonturilor personale.”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Emoționantă declarația tânărului italian Francesco Pietroniro care povestește:

„Am plecat pentru această aventură în România plin de neliniște și îngrijorare, am lăsat Italia cu greu, capul meu era plin de gânduri în timpul zborului, nu știam la ce să mă aștept odată ajuns în această țară.

Am ajuns în România și în timp ce mă aflam în autobuz, străbăteam întinderi mari de câmpuri care mă demoralizau și mai tare. Dar odată ce am ajuns la destinație, în clădirea care ne-a găzduit, m-am simțit imediat binevenit, făceam parte dintr-o familie mare care chiar dacă vorbea o limbă diferită de a mea, inimile noastre băteau în același ritm. Am trăit în România zile deosebit de frumoase, am avut momente superbe, am simțit emoții minunate alături de oameni buni și blânzi, fiecare situație în care am fost pus a reprezentat o experiență deosebită care mi-a îmbogățit cunoștințele și caracterul.

Nu m-aș fi așteptat să părăsesc România cu lacrimi de fericire pentru experiența trăită dar și cu tristețe pentru că trebuia să mă despart de noii prieteni cu care legasem deja o relație puternică. Acum, acele câmpuri care păreau la început goale am înțeles că ascund inima poporului român, a unei familii mari, împrăștiate în întreaga lume. Mulțumesc prietenilor români, pentru tot!”