„Sunt numeroși morți” – hotelul Rigopiano din Farindola, lovit de o avalanșă în urma cutremurelor de ieri.

Numeroase persoane aflate în vacanță, la schi, într-o stațiune din centrul Italiei, și-au pierdut viața după ce o avalanșă a lovit hotelul în care se aflau, a anunțat joi, 19 ianuarie, presa italiană.

Hotelul ‘Rigopiano’ se află la Farindola, în provincia de Pescara, (Gran Sasso), acoperit ieri de o puternică avalanșă în urma cutremurelor din centrul Peninsulei. Hotelul, s-a deplasat practic, pe o porțiune de 10 metri, din cauza puternicei bucăți de gheață și a zăpezii desprinsă din munte.

Hotelul avea ca oaspeți cel puțin 22 de persoane.

“Sunt numeroși morți”, a declarat Antonio Crocetta, șeful unei echipe de salvare care a intervenit în noaptea de miercuri spre joi, citat de presa italiană. Conform unor surse, în hotel se aflau aproximativ 30 de persoane, turiști și angajați ai hotelului.

Două persoane, clienți ai hotelului, au fost salvate, „ajutor, ajutor, murim de frig”, au reușit să scrie într-un sms. În momentul de față, din acel hotel, nimeni nu mai răspunde la apelurile salvamontiștilor și al pompierilor. „Strigăm cu voce tare dar nu ne răspunde nimeni!”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Imaginile furnizate de echipele de prim ajutor arată o masă de zăpadă amestecată cu alte materiale și copaci rupți care a pătruns în hotel și a umplut unele camere și holuri până la tavan. Un purtător de cuvânt al echipelor de salvare a declarat presei locale că avalanșa a avut o lățime de 300 de metri și a culcat la pământ o pădure, înainte de a lovi hotelul cu 45 de camere. Impactul a deplasat clădirea cu circa 10 metri.

Salvamontiștii au reușit să găsească prima victimă din hotel, este un bărbat scos de sub dărâmături cu puțin timp în urmă, mort. Căutările sunt dificile, îngreunate de zăpada, gheața, ninsoarea și relieful stâncos.

Din cauza cutremurelor s-au produs numeroase avalanșe în zonele montane, agravând situația în mai multe localități.

Situația provocată de cutremure e agravată și de ninsoare. În zonele din centrul Italiei a nins puternic, iar stratul de zăpadă îngreunează operațiunile de salvare. De asemenea, viscolul și frigul îi pun într-o situație dramatică pe locuitorii din această regiune.

Au fost operațiuni de salvare în numeroase localități. În special bătrânii au avut nevoie de ajutorul echipelor de intervenție, pentru a fi evacuați.

Cel mai grav este la Montereale, localitate în apropierea căreia au fost epicentrele a două dintre cutremurele de magnitudine peste 5.

Mulți localnici și-au abandonat locuințele și stau în adăposturi.

Din seria de cutremure, 4 au fost cu magnitudinea de peste 5 pe scara Richter, iar trei dintre ele s-au produs în doar o oră (magnitudine 5.3, 5.4 și 5.7). Ulterior, la ora 14.33, ora Italiei, s-a produs și cel de-al patrulea cutremur de peste 5 (magnitudine 5.2). Dintre replici, 5 au fost de intensitate moderată, peste 4 pe Scara Richter, iar celelalte de mică intensitate.

Vă reamintim că, dacă vă aflați în zonele afectate de cutremur și aveți nevoie de asistență, puteți contacta PROTECȚIA CIVILĂ DIN ITALIA (PROTEZIONE CIVILE) la numărul special 800 840 840 sau numerele de Urgență ale Consulatului General al României la Bologna +39 349 1178220 (Marche) și al Ambasadei României la Roma +39 345 1473935 (Lazio, Umbria, Abruzzo).