O alpinistă româncă a devenit prima femeie din țara noastră care a cucerit cel mai periculos vârf muntos din lume

Alpinista Maria Alexandra Dănilă, în vârstă de 35 de ani, a devenit prima femeie din România care a cucerit vârful montan Annapurna din Munții Himalaya, urcând la o altitudine de 8.091 de metri, după o ascensiune istovitoare care a durat nu mai puțin de 17 ore.

După cum relatează Romania Insider, succesul Mariei a fost anunțat miercuri, 19 aprilie, de Clubul Alpin Român din Brașov din care face parte și tânăra alpinistă. În acest sens, oficialii clubului de alpinism au publicat un mesaj din partea temerarei alpiniste.

maria_danila_mountaineer_romanian_alpine_club_-_brasov_on_fb
Maria Alexandra Dănilă pe vârful Annapurna. Foto: Clubul Alpin Român

„Pe 15 aprilie, în jurul orei 11:20, la scurt timp după echipa de fixare a frânghiilor, am ajuns și eu în vârf. Am făcut parte din echipa The Imagine Nepal, am urcat cu un șerpaș și cu oxigen. Ziua cuceririi vârfului a fost foarte dificilă pentru că am plecat direct din C3-ul inferior, care are în jur de 6.200 m, iar pe ultimii 3-400 de metri am așteptat fixarea frânghiei, așa că doar ascensiunea a durat aproximativ 17 ore”, se arată în mesaj.

Supranumit „Muntele Ucigaș”, Annapurna este cel de-al zecelea cel mai înalt vărf montan din lume și este considerat cel mai periculos din cauza pantelor abrupte, a vântului extrem de puternic și a instabilității mari a stratului de zăpadă.

De obicei, Annapurna este evitat de șerpașii localnici care însoțesc de obicei grupurile de alpiniști, pentru că o legendă locală spune că muntele este blestemat.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Iar adevărul nu este departe, deoarece din anul 1900, aproximativ 244 de expediții au încercat să-l cucerească și s-au înregistrat în total 72 de decese , ceea ce înseamnă că în aproape una din trei ascensiuni un alpinist nu s-a mai întors acasă, potrivit statisticilor Forumului Economic Mondial.

Așa cum relatează explorersweb.com, în ciuda vremii nefavorabile, un grup de ghizi și alpiniști au ajuns sâmbătă, 15 aprilie, pe vârful Annapurna. Echipa condusă de echipa The Imagine Nepal a inclus ghizii: Kili Pemba Sherpa, Tamting Sherpa, Phur Galjen Sherpa, Dawa Sherpa, Tshering Samduk Sherpa, Suman Gurung și Ngima Nuru Sherpa.

Clienții echipei nepaleze au fost alpiniștii: Maria Alexandra Dănila din România, Wang Zhong din China, Naoki Ishikawa din Japonia, Sashko Kedev din Macedonia și Nadia Lisa Khoso din Marea Britanie.

Această reușită marchează prima ascensiune cu succes a unui vârf de 8.000 de metri în primăvara anului 2023.

Maria a povestit: „La început a fost foarte frumos, am văzut un răsărit frumos, dar apoi a început să se lase ceața, a nins puțin, bătea vântul puternic, la un moment dat am crezut că nu voi reuși niciodată”, potrivit site-ului transtelex.ro.

Informatician de profesie, Maria Alexandra Dănilă a finanțat ea însăși expediția, care a costat-o ​​aproximativ 20.000 de dolari. În 2024, curajoasa alpinistă plănuiește să încerce cucerirea celui mai înalt vârf de pe Terra, Everest.