O badantă din Italia a moștenit sute de mii de euro de la bătrâna asistată. Testamentul, contestat de verișori

Yevheniia Slobodyska, o îngrijitoare ucraineană în vârstă de 61 de ani, și soțul ei, Aldo Di Marco, în vârstă de 63 de ani, fost militar pensionar cu domiciliul în Montichiari (Brescia), se află în mijlocul unui proces juridic după ce bătrâna în vârstă de 93 de ani pe care ucraineanca o îngrijea a decedat și i-a lăsat toată averea prin testament.

Testamentul a fost contestat în instanță de verișorii pensionarei, informează La Provincia.

Franca Lombardi, decedată pe 27 octombrie 2019, la vârsta de 93 de ani, văduvă din 2009, mama unui singur fiu care a murit la scurt timp după tatăl său, a decis să-i lase îngrijitoarei ucrainence suma de 472.000 de euro în contul curent, investiții în titluri de valoare de 56.909 euro și casa de proprietate.

Potrivit experților desemnați de verișorii bătrânei, capacitățile cognitive ale acesteia (căreia i s-a desemnat un administrator de sprijin pe 16 iunie 2019) ar fi fost deja compromise din august 2017. Verișorii vor să se demonstreze că îngrijitoarea și partenerul ei au profitat că Franca Lombardi nu a fost perfect conștientă de ce a decis în legătură cu testamentul.

Psihologa Sazanovitch nu este de acord cu această concluzie, susținând că deteriorarea cognitivă a nonagenarei a început după ianuarie 2018. Ea se bazează pe cele două internări ale bătrânei survenite în ianuarie 2018 pentru crize hipertensive:

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„A fost consultată de doi neurologi care nu au constatat niciun deficit cognitiv. Până în 2018, doamna Lombardi ducea o viață normală. Nu este adevărat că nu se mai putea mișca și nu făcea mișcare zilnic. Dacă ar fi fost complet incapabilă și nu mai putea fi autonomă, îngrijitoarea nu ar fi putut să o îngrijească de una singură.”

Psihologa Sazanovitch este de părere că bătrâna s-ar fi afecționat în mod deosebit de badanta care avea grijă de ea și nu e de mirare că i-a lăsat toată averea:

„Un aspect care nu trebuie subestimat este cel afectiv. Între o văduvă cu un fiu decedat și îngrijitoarea ei, o orfană crescută într-un institut și devenită doamna de companie, s-a dezvoltat o afecțiune care a depășit relația de muncă”.

„Declarații generale, presupuneri, ipoteze”, au răspuns avocații părților civile. Verișorii sunt hotărâți: ei ar fi trebuit să fie moștenitorii, conform ultimei voințe a bătrânei, notată într-un testament detaliat și păstrat într-un sertar, care a dispărut între timp.

Franca ar fi lăsat bunuri unei perechi de prieteni, nepoatei soțului, parohiei și călugărițelor din Torre. Ea nu și-ar fi uitat nici cățeaua iubită, pe Mila.

„Pentru ea era totul” au declarat rudele. „Cine s-ar fi ocupat de ea, ar fi moștenit 180.000 de euro”, au spus verișorii.

Conform declarațiilor lor, un testament a dispărut și a fost înlocuit cu unul redus în care Franca și-ar fi lăsat toată averea îngrijitoarei. Povestea unei moșteniri contestate, dar și a multor cumpărături și retrageri de la bancomat care „nu sunt compatibile, nici prin frecvență, nici prin sumă”, cu nevoile de viață ale nonagenarei.

Între 1 octombrie și 31 decembrie 2018, au fost retrași 11.000 de euro din contul bătrânei. Alți 32.000 de euro, îngrijitoarea și soțul ei ar fi încercat să îi încaseze de la bancă ca dar de nuntă din partea bătrânei. Dar cei de la banca a devenit suspicioși și au refuzat.

Sentința va fi pronunțată pe 22 noiembrie.