O italiancă s-a fotografiat când cosea un cadavru după o autopsie și a publicat imaginea pe o rețea de socializare

Spitalul Antonio Perrino din Brindisi, regiunea Puglia, a devenit subiect de controversă în urma unui incident macabru.

În luna mai a acestui an, o angajată care lucrează ca tehnician medical de laborator la Departamentul de anatomie și histologie patologică a spitalului, a publicat pe rețelele de socializare o imagine în care, zâmbind, cosea un cadavru ce fusese anterior supus unei autopsii, folosind un ac chirurgical și ață de sutură.

Detaliile au ieșit la iveală abia acum, prin intermediul unei știri publicate de presa italiană și au declanșat imediat valuri de consternare și indignare în rândul publicului și al profesioniștilor din domeniul medical, relatează Brindisi Report.

În ciuda eliminării aproape imediate a postării, aceasta a devenit rapid virală, împărțind opinia publicului. Pe de o parte, au fost persoane care au condamnat vehement publicarea unei imagini atât de sensibile și deranjante; pe de altă parte, au existat și persoane care au ironizat mesajul femeii.

1697358519-selfie-caposala-brindisi
Sursa foto: Il Giornale

În postare, ea a scris alături de fotografie: „Când eram mică, croitoreasa îmi spunea: Ață lungă, croitoreasă nebună! Totul s-a împlinit”, făcând aluzie clară la cadavrul pe care îl cosea.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

A concluzionat mesajul postării sale cu cuvintele: „Cel care lucrează cu mâinile este un muncitor. Cel care lucrează cu mâinile și cu capul este un artizan. Cel care lucrează cu mâinile, capul și inima este un artist. Un 1 Mai fericit tuturor!”

Declarațiile de condamnare nu au venit doar din partea publicului larg, ci și din partea autorităților medicale.

Directorului general al Asl Brindisi, Maurizio De Nuccio, a declarat: 

„Iau act astăzi despre un comportament grav și neglijent atribuit unui angajat al Asl Br, ce datează de acum câteva luni, după câte se pare, din 1 mai a acestui an.”

De Nuccio a mai subliniat că: „Entitatea se delimitează de orice acțiune individuală care compromite integritatea sa și, în același timp, nu poate rămâne indiferentă față de aceste episoade, care trebuie totuși verificate și aprofundate. Mă voi mobiliza în acest sens semnalând fapta celor competenți.”

Președintele Federației Naționale a Ordinului Medicilor, Filippo Anelli, a făcut de asemenea declarații clare, subliniind:

„Fotografiile realizate zâmbind în fața cadavrului mi se par o ofensă la demnitatea profesiei de asistent medical, precum și un gest de extrem de prost gust, motiv pentru care Ordinul Asistentelor Medicale ar putea să inițieze o procedură disciplinară.”

„Între timp – spune președintele Ordinului Asistenților Medicali din provincia Brindisi, dr. Antonio Scarpa – este esențial să lămurim totuși că persoana implicată în această aventură deplorabilă nu este asistentă medicală. Prin urmare, ne confruntăm cu un comportament individual care nu poate fi pus pe seama eticii și profesionalismului asistenților medicali înscriși la Ordinul nostru.”

Până în prezent, nu este clar dacă împotriva femeii conducerea spitalului a inițiat sau intenționează să inițieze o procedură disciplinară, dar aspectul public și etic al acestui incident continuă să fie subiect de discuție atât în cadrul comunității medicale, cât și în rândul cetățenilor.