O nouă ipoteză în cazul mamei românce ucisă în Italia: Criminalul a avut un complice care l-a ajutat să mute corpul

Moartea Anicăi Panfile, tânăra mamă româncă în vârstă de 31 de ani, care a fost găsită moartă în râul Piave din Treviso, este tratată acum ca omor după ce, inițial, a fost considerată un posibil suicid.

Mai mult, informează publicația locală Tribuna di Treviso, anchetatorii cred că criminalul a avut și cel puțin un complice care l-a ajutat să mute corpul fără viață al conaționalei noastre și să-l arunce în apa râului.

Anica, care locuia cu mama și cei patru copii ai săi în Treviso, a dispărut în jurul orei 14:00 de joi, 18 mai 2023, când a mers să-și ridice CUD ( „Certificazione Unica”, un document fiscal pentru lucrătorii din Italia) de la fostul ei angajator, Franco Battaggia, proprietarul magazinului de pește „Tiburon” din Spresiano.

Tot Tribuna di Treviso scrie că Battaggia a fost ultima persoană care ar fi văzut-o în viață pe femeia româncă și a publicat un interviu cu el în cadrul căruia acesta declară că „ea a lucrat pentru mine timp de patru ani.”

„A refuzat să-și reînnoiască contractul cu pescăria pentru a fi mai aproape de familie, nu pentru că nu i-ar fi plăcut munca. Era considerată cea mai bună, era preferata.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Când și-a schimbat locul de muncă, s-a simțit într-o poziție dificilă din punct de vedere financiar. Cunoscând situația ei, am încercat să-i dau o mână de ajutor”, a mai declarat angajatorul Anicăi.

Potrivit sursei citate, Franco Battaggia a făcut parte în trecut din „Mala del Brenta”, o organizație criminală mafiotă din regiunea Veneto. De asemenea, el a fost eliberat din închisoare în 2011, după ce a ispășit o pedeapsă pentru omor.

152351852-e999ff43-e87a-4694-a144-bb3ae07e9766
Franco Battaggia, fostul angajator al Anicăi. Foto: La Nuova Venezia.

„Nu avea un sprijin financiar adecvat și partenerul ei nu putea locui cu ea în aceeași casă, deoarece locuințele erau comunitare și ei nu erau căsătoriți.

Această situație, împreună cu cheltuielile pentru copii, ar fi putut să o îngrijoreze. Când lucra pentru mine, îi dădeam o cutie de pește pe zi, pentru copiii ei. Poate că cineva trebuia să fie mai prezent în viața ei”, a ținut să mai precizeze Battaggia.

Întrebat dacă el crede că Anica s-ar fi sinucis, fostul mafiot italian a răspuns: „Am văzut-o tristă, dar nu pot spune ce s-a întâmplat. Nu sunt medic, autoritățile vor stabili asta.”

El a fost întrebat apoi despre ce avea nevoie Anica cel mai mult, iar Battaggia a răspuns: „Sprijin financiar pentru copiii ei”.

„Sunt furios pentru că ea nu mai este în viață”, a conchis el.

Raportul autopsiei, efectuat de anatomopatologul Antonello Cirnelli, a evidențiat că Anica a fost lovită în față și la ceafă cu un obiect contondent, precum un baston sau o bară de fier. Nu au fost găsite urme de înec, eliminând astfel ipoteza unui suicid.

Conform partenerului româncei noastre, Luigi De Biase, ultima oară când a vorbit cu Anica, ea părea veselă și încântată de munca ei.

De asemenea, era așteptată să se întoarcă acasă pentru a se întâlni cu cineva în legătură cu o problemă profesională, legată de un loc de muncă anterior.

Cu toate acestea, ea nu a mai ajuns niciodată acasă, iar telefonul ei rezultă închis începând cu ora 16:00.

După ce a dispărut, Luigi a mers la carabinieri pentru a raporta dispariția și le-a oferit numărul ei de telefon pentru ulterioare investigații.

Corpul Anicăi a fost găsit apoi de un pescar în râul Piave, în cursul zilei de duminică, dar nu prezenta fracturi de cădere de la înălțime, contrazicând astfel ideea inițială conform căreia ar fi fost aruncată de pe un pod.

Anchetatorii presupun acum că cineva a omorât-o în alt loc și asasinul a transportat cadavrul cu ajutorul altcuiva și să-l arunce în apă.

Un alt aspect misterios este schimbarea hainelor Anicăi după dispariția ei. În raportul de dispariție scria că Anica purta un hanorac gri când a plecat din Treviso, dar când a fost găsită avea un pulover roșu.

Carabinierii continuă să lucreze pentru a identifica și a găsi ucigașul româncei de 31 de ani. În acest sens, au fost audiate toate persoanele care ar putea ajuta la reconstruirea ultimelor zile din viața Anicăi.

Iubitul victimei, Luigi, întristat și epuizat de durere, a declarat că Anica iubea viața și își iubea copiii, deci nu avea niciun motiv să se sinucidă.

„Era o femeie puternică, dedicată familiei și muncii ei,” a spus el, „Ea nu ar fi lăsat niciodată în urmă copiii pe care îi adora.”

Bărbatul italian a mai menționat și că Anica a primit recent o ofertă de muncă atrăgătoare la un restaurant popular din Treviso și părea entuziasmată să înceapă o nouă etapă în cariera ei.

Unul dintre cei mai proeminenți avocați criminaliști din Italia, Gabriele Marino, a preluat cazul și se așteaptă să înceapă o investigație propriu-zisă a circumstanțelor stranii care înconjoară moartea tinerei românce.

„Anica nu merita un astfel de sfârșit. Ea a venit în Italia pentru o viață mai bună și a lucrat din greu pentru a-și asigura acea viață”, a declarat Marino.

„Vom face tot ce putem pentru a-i aduce pe cei responsabili în fața justiției.”

Între timp, familia bucătăresei se străduiește să accepte pierderea tragică pe care a suferit-o. Copiii Anicăi sunt încă prea tineri pentru a înțelege pe deplin ceea ce s-a întâmplat.

Membrii familiei sunt asistați în prezent de o asistentă socială, pentru a-i ajuta să facă față traumei.

Anica este comemorată ca o mamă devotată și o muncitoare strălucitoare, care a dat totul pentru a-și asigura o viață mai bună pentru ea și pentru copiii ei.

Comunitatea română din Treviso și vecinii italieni și-au exprimat durerea și solidaritatea cu familia îndurerată.

Investigațiile continuă pentru a găsi adevărul despre uciderea brutală a acestei tinere mame.

Familia și prietenii speră că justiția italiană își va face datoria și că acest lucru le va aduce un minim de liniște în aceste momente de mare durere.