O româncă a muncit 12 ani în Italia, apoi s-a întors în țară unde creează obiecte unicat

Într-o lume în care schimbările radicale sunt adesea văzute cu scepticism, Oana Panainte este un exemplu strălucit de reinventare și de urmare a pasiunii.

După o perioadă de 12 ani petrecută în Italia, aceasta a decis să se întoarcă în orașul natal, Sibiu, împreună cu familia sa și să își urmeze visul: acela de a deveni antreprenoare.

Ea face căni decorative din lut polimeric, bijuterii, tablouri din flori presate, figurine și alte obiecte decorative.

Captură de ecran 2023-09-24 181856
Căni decorate de Oana Panainte. Sursa foto: pagina Facebook „Oanna”

Oana, în vârstă de 35 de ani, mămica a doi copii, povestește despre viața sa în Italia:

„Am lucrat doi ani ca îngrijitoare, iar la 21 de ani am ajuns într-o fabrică de fier. Era foarte multă muncă fizică, am lucrat zece ani acolo, după care am rămas însărcinată și fiind o muncă destul de grea, cu risc pentru femeile însărcinate, aveam dreptul să stau acasă în pre-maternitate. Apoi am rămas însărcinată din nou când eram în post-natal și atunci ne-am hotărât să ne întoarcem acasă, mai mult pentru copilași.”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În România, ea și-a început aventura în lumea afacerilor cu o investiție de numai 600 de lei. Cum a fost posibil? Grație curiozității și determinării sale.

„Eu am cochetat cu hand-made-ul dintotdeauna, făceam unele accesorii pentru casă. Am început să caut idei ca să găsesc direcția în care să mă îndrept, dar vedeam numai lucruri cu care nu rezonam. Am dat la un moment dat de o cană făcută cu fimo (lut polimeric) și mi s-a părut foarte frumoasă. Eu sunt foarte curioasă de fel și sunt genul care nu se lasă până nu descoperă.

Îmi amintesc că în acea noapte am stat până la patru dimineața și am căutat tutoriale. Când m-am trezit dimineața i-am zis soțului ce vreau să fac, am făcut o investiție inițială de 600 de lei – lutul și câteva ustensile. Am fost bucuroasă să văd că a venit atât de natural, ca și cum aș fi știut să fac totul dinainte.”, a povestit Oana.

După ce a descoperit magia lutului polimeric, Oana a început să decoreze căni, iar în scurt timp, produsele ei au devenit extrem de populare.

micile-afaceri-cercei-s-i-ca-ni-lut6-hes4
Căni decorate de Oana Panainte. Sursa foto: Turnul Sfatului

Acest succes i-a oferit curajul să își deschidă un PFA și să comercializeze produsele, inițial lucrate chiar în bucătăria ei.

„Am început cu căni, am văzut că lumea era interesantă să le cumpere. Mi-am deschis un PFA și le-am și comercializat. La început le lucram în bucătărie, apoi m-am mutat în dormitor”, a spus femeia.

De-a lungul timpului, afacerea sa a continuat să crească, culminând cu deschiderea unui atelier propriu în 2022.

„A fost o schimbare radicală în bine pentru că despărțeam cumva casa de creativitate, le aveam separate, aveam orare, a fost diferit”, descrie Oana entuziasmată.

Captură de ecran 2023-09-24 181618
Căni decorate de Oana Panainte. Sursa foto: pagina Facebook „Oanna”

Participarea la târguri a fost, de asemenea, un pas semnificativ în evoluția afacerii. Feedback-ul primit de la clienți a fost esențial.

„Când te duci la târguri ești mai mult decât atât pentru că, în primul rând, vezi reacția omului, dacă este atras de produsul tău. Îl vezi cum se uită la el. Ai un feedback real”, explică Oana.

Deși inițial produsele sale erau concentrate pe căni, vizita la târguri a motivat-o să se aventureze și în lumea bijuteriilor. Cu toate acestea, nu a fost întotdeauna ușor.

micile-afaceri-cercei-s-i-ca-ni-lut17-szqr
Cercei creați de Oana Panainte. Sursa foto: Turnul Sfatului

După ce a descoperit importanța utilizării materialelor de calitate în producția de bijuterii, Oana a înlocuit accesoriile din Nickel cu oțel inoxidabil.

„Am trecut pe oțel, am văzut că oamenii reacționează frumos la accesorii”, mărturisește ea.

micile-afaceri-cercei-s-i-ca-ni-lut18-gir0
Cercei creați de Oana Panainte. Sursa foto: Turnul Sfatului

Deși afacerea sa s-a diversificat, Oana continuă să creeze cu aceeași pasiune cănile care au făcut-o cunoscută. „Fac căni unicate, dar după plăcerea și imaginația mea”, spune ea cu mândrie.

Afacerea Oanei Panainte este o dovadă vie că, cu pasiune, determinare și curaj, visurile pot deveni realitate, chiar și cu o investiție inițială mică. Oana Panainte este un exemplu inspirațional pentru toți românii care visează la un viitor mai bun în țara lor natală. Creațiile sale se pot vizualiza pe pagina Facebook „Oanna”.