O româncă cerută în căsătorie de un italian întreabă: „După câți ani am dreptul la pensie de urmaș?”

O postare pe un grup de socializare, făcută de o româncă stabilită în Italia, a generat o serie de răspunsuri și comentarii legate de dreptul la pensie de urmaș în cazul unei căsătorii mixte italo-române.

Iată ce a scris conaționala noastră, cerând un sfat de la cei prezenți pe un grup cu avocați:

„Bună seara, tuturor! Locuiesc în Italia de mulți ani și sunt împreună cu un domn italian. De ceva timp tot insistă să ne căsătorim civil, eu fiind văduvă și el divorțat! Eu am 55 de ani, el 61. M-ar interesa să știu de la un avocat după câți ani de căsătorie am dreptul la pensie de urmaș și dacă se poate ridica și în România?! Mulțumesc tuturor, o seară frumoasă!”

În mare parte, comentariile variază de la scepticism și ironie până la empatie și experiențe personale.

Este evident că subiectul a stârnit un interes viu și diverse opinii, încurajându-i pe participanți să împărtășească propriile lor experiențe și perspective:

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Păi nici nu ați acceptat căsătoria și deja vă gândiți la pensie de urmaș?”, întreabă Aurelia.

Autoarea postării a răspuns: „Nu eu, domnul… El insistă pentru că nu vrea să ajungă pensia la fosta soție. Și aici legea e așa, chiar dacă sunt divorțați, ele tot au dreptul la un procent  Procent stabilit de judecător, așa mi-au spus cei de la INPS (Institutul Național de Protecție Socială -n.r.)”.

Un alt utilizator a adus o abordare sarcastică, întrebând dacă a fi văduvă este o meserie sau un hobby.

Răspunsul autoarei: „Nu e o meserie și nici un hobby, probabil așa a vrut Dzeu, să rămân eu singură la 40 de ani, cu doi copii și pomeni de făcut în loc să ne bucurăm de nepoți și să fi fost împreună. Dzeu să-l ierte acolo sus!”

Florin a comentat o situație similară și i-a criticat pe cei care comentaru ironic: „Mama mea a avut pensie de urmaș de la un spaniol. Ce oameni invidioși!”

Distribuie acest articol