O româncă din Italia este în fiecare an „Befana” pentru copiii de la o organizație umanitară

De cinci ani, Lăcrămioara Maricica Niță, educatoare româncă și scriitoare stabilită în Italia, aduce bucurie copiilor din Roma de Bobotează, când se îmbracă în hainele „Befanei”, vrăjitoarea care aduce tuturor dulciuri dar și… cărbune!

Românca face voluntariat în unul din cartierele considerate „periculoase” din Roma, Tor Bella Monaca, în cadrul organizației Sant’Egidio.

Pe 6 ianuarie 2023, peste 30 de copii, de mai multe naționalități (din Italia, România, Siria, Ucraina, Egipt, Eritreea) și religii (catolici, ortodocși, musulmani) s-au întâlnit, ca în fiecare an, pentru a petrece împreună momente de veselie și nelipsita întâlnire cu vrăjitoarea cea bună.

Momentul culminant îl reprezintă întâlnirea cu „Befana”, personaj în spatele căruia se ascunde Lăcrămioara Niță.

photo_2024-01-06_21-42-17 (2)
Lăcrămioara Maricica Niță în hainele „Befanei”

„Costumația se schimbă de la an la an și pentru aceasta mi-am cumpărat recuzita (nas, pălărie, peruci) sau folosesc haine din garderoba personală. Discursurile vin spontan, într-un dialog direct cu ajutorul de Befană”, ne povestește Lăcrămioara.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Apoi povestește pentru Rotalianul cum și-a început cariera de „Befană”:

„Am cunoscut pentru prima dată voluntarii de la comunitatea Sant’Egidio în anul 2016, atunci când au organizat o întâlnire cu părinții, la școala pe care o frecventau copiii mei. Cu trecerea timpului și cu cât cunoșteam mai bine activitatea lor, mi-am dorit să fac parte din această lume”.

Colaborarea s-a concretizat în anii următori, iar Lăcrămioara a putut să folosească cunoștințele sale dobândite în România. „Având o pregătire profesională ca și educator puericultor, lucrul cu copiii de la Școala pentru pace a venit ca o împlinire a dorinței de a profesa chiar și în mod voluntar!”

befana 2
Lăcrămioara Maricica Niță în hainele „Befanei”

De la „maestra” la „Befana” a fost doar un pas, glumește românca, la sfârșitul unei zile pline:

„Am început cariera de Befană (dacă pot spune așa) în 2018 și de atunci, an de an, pe data de 6 ianuarie petrec câteva ore împreună cu prietenii, mai mari sau mai micuți, din cartierul Tor Bella Monaca.

Și asta, chiar dacă ar trebui să fiu în biserica ortodoxă pentru a primi aghiasma sfântă, însă fericirea de pe chipul  celor mici la întâlnirea cu Befana îmi umple sufletul de bucurie.”

„Pentru copii – ne explică – sărbătoarea de Epifanie nu înseamnă doar întâlnirea cu Befana și săculețul cu dulciuri. Copiii participă alături de părinți la slujbă, aduc daruri precum cei trei magi de la răsărit. Ceea ce este mai frumos în această zi este faptul că, în aceeași încăpere stau împreună copii italieni, albanezi, români, africani, sirieni, egipteni,  eritrei, ucrainieni.”

BEFANA
Lăcrămioara Maricica Niță, „Befana”, înconjurată de copii

Emoțiile sunt mari și pentru ea: „Fiecare moment petrecut alături de copii este încărcat de emoție, iar atunci când vezi mânuțele întinse pentru a primi săculețul cu dulciuri de la Befană sau faci o poză cu cel mic ținându-te de mână, inima îți tremură de emoție… aceeași și aceași, în fiecare an”.

Pentru mulți români din Italia, voluntariatul a devenit o modalitate prin care dăruiesc societății și celor mai nevoiași puțin din timpul și resursele proprii. Satisfacția este, de fiecare dată, pe măsură:

„A fi voluntar înseamnă să dăruiești din timpul tău – povestește românca – să ai mereu un cuvânt de alinare, să aduci un zâmbet pe chipul cuiva… și asta fără a aștepta o recompensă”.

Gândul în perioada sărbătorilor petrecute departe de țară o duc mereu la amintirile copilăriei:

„Îmi aduc aminte cu nostalgie de copilărie, când umblam la colindat și strângeam covrigi, pe care îi încălzeam pe plită. Doamne, ce frumos mai era!”

Mesajul pe care îl transmite Lăcrămioara este unul de ajutorare reciprocă și de pace, luând exemplu de la copii:

„În aceste vremuri tulburi, copiii ne dau un exemplu despre ceea ce înseamnă prietenia necondiționată, despre cât de frumos este să asculți bucuria din glasul de copil în locul bombelor sau exploziilor”.

Distribuie acest articol