O româncă, fostă badantă în Italia, și-a dat foc și a murit în Poiana Brașov. Copilul ei a fost ucis la Revoluție

Într-un gest tragic și simbolic, Ileana Negru, mama unui copil de 12 ani ucis în timpul Revoluției din 1989, și-a dat foc în semn de protest împotriva tratamentului pe care l-a primit de la statul român. Gestul ei a avut loc chiar de Ziua Eroilor, un moment sacru dedicat aducerii aminte a celor căzuți în lupta pentru libertate. Informația despre moartea d-nei Negru a fost confirmată de Inspectoratul Județean de Poliție Brașov, informează Epoch Times.

Ileana Negru a lucrat mulți ani ca badantă în Italia, apoi s-a transferat în Spania unde locuia fiica sa. Ea şi-a dat foc pe data de 25 mai, în Poiana Braşov, nemaiputând să îndure durerea şi umilinţa la care a supus-o statul român.

Vestea tragică a morții sale a fost anunțată pe Facebook de Cătălin Giurcanu, și el fiu al unui erou martir al Revoluției. El a relatat că Ileana Negru a fost tratată cu dispreț de către instituțiile statului, în ciuda sacrificiului făcut de fiul ei pentru țară.

„Femeia asta n-a stat, toată viața ei a muncit în Italia ca badantă, a făcut tot posibilul să trăiască pe picioarele ei până n-a mai putut să lucreze după ce s-a operat la șold”, a declarat Giurcanu.

„Pe 25 mai, s-a dus la mormântul lui Florin, băiatul ei de 12 ani împuşcat la Revoluţie, după aceea s-a dus în Poiana Braşov, şi-a turnat benzină, și şi-a dat foc… Atunci când au reuşit să o resusciteze, a spus că: ‘Am făcut gestul ăsta în numele eroilor martiri.’ După aceea şi-a dat duhul.”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Postarea lui Giurcanu pe Facebook oferă o imagine dureroasă a batjocurii și a umilinței cu care se confruntă mulți părinți ai eroilor martiri. În ciuda sacrificiului suprem făcut de copiii lor, statul român pare a fi uitat promisiunea de a-și onora eroii.

Potrivit lui Giurcanu, femeia, care trăia deja de decenii cu durerea morţii fiului său şi cea a faptului că, după atâţia ani, Justiţia nu i-a trimis după gratii pe vinovaţi, i-a povestit că a fost umilită efectiv în special la Casa de Pensii, unde i s-a spus că din moment ce trăieşte în Spania n-are nevoie de banii de la statul român.

„Mi-a povestit cum şi-au bătut joc de ea efectiv la Casa de Pensii. Ca să îşi primească în Spania indemnizaţia aia amărâtă de 918 lei s-a dus de trei ori. Ea locuia la fiica ei în Tenerife, care muncea acolo, nu era să huzurească,” a relatat Giurcanu.

Într-o declarație transmisă Epoch Times, Inspectoratul Județean de Poliție Brașov a confirmat tragicul incident:

„O femeie, în vârstă de 66 de ani, din municipiul Brașov, și-ar fi dat foc pe drumul forestier ‘Drumul Vechi’, ce face legătura între zona Poiana Mică și strada Poiana Ruia, din Stațiunea Poiana Brașov. Echipajul S.M.U.R.D. sosit la fața locului a acordat primele îngrijiri medicale, ulterior transportând persoana vătămată în zona unde a aterizat un elicopter S.M.U.R.D. pentru a o prelua. Femeia era încă în viață, dar ulterior a intrat în stop cardio-respirator, nu a răspuns manevrelor de resuscitare și s-a constatat decesul acesteia.”

La locul incidentului, polițiștii au găsit un recipient cu urme de combustibil lichid, o brichetă și o bucată de carton care conținea un mesaj. Deși nu se cunoaște conținutul exact al mesajului, se presupune că este un testament al protestului său.

„Fac precizarea că nu putem reda conţinutul acestuia, dar pot menţiona că doamna era nemulţumită de evoluţia lucrurilor în România după Revoluţia din 1989, data de 25 mai fiind şi ziua în care se comemorează eroii Revoluţiei”, a precizat reprezentanta Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov.