O româncă, microbiolog în Marina SUA, selectată de NASA pentru o misiune terestră inedită

NASA a anunțat selecția a șase cercetători, patru titulari și două rezerve, pentru prima misiune terestră de un an într-un habitat destinat să simuleze viața pe Marte. Printre ei se numără și Irina Anca Șelariu, de origine română.

Conform unui comunicat NASA, Anca Șelariu este microbiolog în Marina SUA. Experiența sa cuprinde descoperirea și fabricarea vaccinurilor virale,  dezvoltarea terapiei genice și managementul proiectelor de cercetare în domeniul bolilor infecțioase.

photo_2023-04-19_16-54-53
Anca Șelariu. Sursa foto: nasa.gov

„Lumea mă întreabă de ce vreau să merg pe Marte câtă vreme mai sunt atât de multe lucruri care trebuie rezolvate aici, pe Pământ. Și răspunsul meu este: tocmai de aceea trebuie să ajung pe Marte. Pentru că efectele secundare ale tehnologiilor vor ajunge să rezolve problemele pe care le avem azi aici”, a mărturisit ea.

Românca a obținut o licență în filologie la Universitatea Transilvania din Brașov, o licență în biochimie la Montclair University, New Jersey și un doctorat în științe biomedicale interdisciplinare la Rutgers University, New Jersey. De asemenea, a efectuat un stagiu postdoctoral la Prion Research Center, Colorado State University în Fort Collins.

Misiunea, denumită CHAPEA (Crew Health and Performance Exploration Analog), este una terestră și urmează să înceapă în iunie la Johnson Space Center din Houston. Aceasta este prima dintre cele trei simulări planificate pentru suprafața planetei Marte, în care membrii echipajului vor trăi și lucra într-un habitat imprimat 3D, cu o suprafață de aproximativ 158 de metri pătrați.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Cercetătorii vor simula provocările unei misiuni umane pe Marte, inclusiv limitările de resurse, eșecul echipamentelor, întârzierile în comunicații și alți factori de stres din mediul înconjurător.

„Simularea ne va permite să colectăm date despre performanțele cognitive și fizice pentru a obține mai multe informații despre impactul potențial al misiunilor de lungă durată pe Marte asupra sănătății și performanței echipajului”, a declarat Grace Douglas, cercetător principal în cadrul CHAPEA.

Anca Şelariu a fost selectată ca rezervă, ceea ce înseamnă că va lua parte la experiment numai dacă unul dintre cei patru titulari pățește ceva și nu mai poate participa.

„Când aveam 4 ani, bunicul mi-a spus că Universul este infinit. A trebuit să fac un pas înapoi și să-mi imaginez asta. Și am început să cumulez cunoștințe din domenii umaniste, din științe, dintr-o varietate de domenii și am observat un lucru: că, de fapt, toți vorbesc aceeași limbă cu care au încercat să picteze acest mister multidimensional al vieții”, a povestit ea, în cadrul ediției TEDX Talks, din anul 2018.