O româncă s-a întors din Italia și a pornit o afacere cu ce a învățat acolo. „Este o adevărată mină de aur!”

În inima județului Alba, o familie de români a transformat o pasiune pentru agricultură într-o afacere prosperă, aducând în prim-plan cultura alunilor ca o veritabilă „mină de aur”.

Acest drum către succes a început acum 25 de ani, când Crăița a acumulat cunoștințe valoroase despre cultivarea alunilor lucrând într-o plantație din Italia, informează Ziarul Unirea.

În Italia a învățat nu doar tehnicile de cultivare, ci a și dezvoltat relații importante care astăzi îi permit să exporte alune în această țară, precum și plante tinere către cei dornici să își dezvolte propria afacere sub brandul „Alune de la noi”.

photo_2024-03-24_15-57-31
Sursa foto: Ziarul Unirea

Revenită în România, împreună cu soțul ei, Crăița a înființat o plantație de aluni în Ciuguzel, județul Alba, care nu doar că se întinde pe o suprafață impresionantă, dar și exportă plante de alun în Bulgaria și Ucraina, demonstrând astfel potențialul uriaș al acestui sector.

La baza succesului lor stă o viziune care promovează alunul ca o cultură puțin pretențioasă, care nu necesită o îngrijire deosebită și care poate fi o investiție excelentă comparativ cu alte culturi agricole.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Alunul este o mină de aur”, ar fi de părere antreprenoarea româncă

Crăița împărtășește cu generozitate secretele succesului ei, subliniind că alunul poate fi cultivat pe aproape orice tip de sol și necesită atenție sporită doar în primii trei ani de la plantare:

„Oamenii din România au început să înțeleagă că alunul nu necesită multă muncă și mulți bani investiți. Plantele de alun nu necesită o îngrijire deosebită, nu sunt pretențioase și cresc pe aproape orice fel de sol.

Ele necesită udate și îngrijite mai mult în primii 3 ani de viață. Recomand plantația de aluni, deoarece un singur om poate întreține și 10 hectare singur, doar la cules are nevoie de ajutor”, a spus femeia.

Ea încurajează în special tinerii să se aventureze în această afacere:

„Recomand în special tinerilor această afacere, deoarece după doi ani ei se regenerează, iar o plantă trăiește 100 de ani, deci o poți înmulți și te poți bucura de roade cu o investiție inițială mică.”

Prezentă la Târgul Grădinarului 2024 din Alba Iulia, Crăița a atras atenția vizitatorilor cu standul său plin de delicatese, inclusiv alune în ciocolată, demonstrând astfel nu doar versatilitatea produsului, dar și pasiunea și dedicarea ei pentru acest domeniu.

Cu broșuri informative disponibile la stand, Crăița nu doar că vânde produse de calitate, dar se și asigură că experiența ei și a soțului este transmisă mai departe, ajutându-i pe alții să pornească pe acest drum promițător al cultivării alunilor.

Distribuie acest articol