Italian stabilit în țara noastră: „Românii nu au știut să își păstreze tradițiile, valorile și bogățiile”

Un om de afaceri italian, inginer agronom de meserie, a decis cu 18 ani în urmă să se stabilească în țara noastră, iar de anul trecut cultivă la Iași usturoi. „Am venit mai întâi la Brașov, cu o bursă Erasmus, pentru 6 luni. Apoi am prelungit perioada și pentru că mi-a plăcut țara voastră, am rămas în România. Mama mea, de fiecare dată când vine aici îmi spune că românii nu au știut să își păstreze tradițiile, valorile, bogățiile lor”, mărturisește afaceristul italian citat de bzi.ro.

Biagio Scrofani profită acum de unul dintre cele mai importante programe de minimis derulate anul acesta de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale din România, cel destinat cultivatorilor de usturoi. „Mi-a fost greu să mai găsesc semințe românești de usturoi. Chiar dacă în România sunt regiuni recunoscute pentru usturoiul de calitate, cum este cel de Copălău, nu am mai găsit semințe. S-au mai pierdut din tradițiile legumicultorilor din aceste zone”, spune italianul. Fermierul a investit la aproximativ 40 de kilometri de Iași, 25.000 de lei în două hectare cu usturoi în luna noiembrie anul trecut, iar primele fire au apărut deja.

„Românii nu au știut să își păstreze tradițiile, valorile, bogățiile”

„De dimineață, de la răsăritul soarelui, până seara, sunt aici, pe câmp”, spune italianul care parcă se scuză că la anii lui nu are încă o familie și dedică tot timpul muncii sale.

„Exceptie sunt lunile de iarnă când stau mai puțin. Însă aici e multă muncă. Mare parte din lucrări le facem mecanizat, dar avem și lucrările manuale. Noi luăm zilieri care ne ajută la treabă. Avem sistem de irigații cu motopompă pentru că deținem o suprafață destul de mică. Vrem să ne extindem, să mai cultivăm și varză, sfeclă, pătrunjel, rădăcinoase. Usturoiul reprezintă 25 la sută din ceea ce vom cultiva. Oricum, eu sunt de părere că trebuie să cultivăm ceea ce se pretează pentru această zonă. Pui varză pentru sarmale, usturoi pentru mujdei și alte întrebuințări. Solurile sunt bune, chiar foarte bune. Păi aici un teren se vinde cu 3.500-4.000 de euro, foarte ieftin. La noi, în Italia, cel mai bun sol, ca cel pe care l-am găsit eu aici, costă 80.000 de euro hectarul. Vă vindeți ieftin terenurile.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Eu m-am îndrăgostit de țara voastră repede, e frumoasă, dar e păcat că din România nu se mai exportă, ci se importă mult. Ați avut fabrici, acum nu mai este nimic. Eu cred că peștele de la cap se împute. Mama mea din Italia, de fiecare dată când vine aici îmi spune că românii nu au știut să își păstreze tradițiile, valorile, bogățiile lor”, spune Biagio Scrofani conform sursei citate.

Biagio Scrofani. Foto: bzi.ro

Producția pe care o va avea Biagio în iunie va fi de minim 3.000 de kilograme pe hectar

Acesta spune că nu a avut probleme birocratice în privința programului de minimis. „Eu am avut nevoie de 4 acte pe care le-am dus la instituții. A mers bine treaba, nu am pierdut mult timp. Am încercat să iau fonduri europene acum câțiva ani, pe măsura destinată tinerilor fermieri. Proiectul a fost declarat eligibil, însă din cauză că fondurile erau epuizate, nu am mai putut primi banii. Tot ce am investit în plantația de usturoi e din fonduri proprii”, a mai declarat legumicultorul.

Foto articol reprezentativă: Adrian Petrișor

Distribuie acest articol