Omagiul italienilor în amintirea celor două românce ucise: „Organizăm Marșul celor 200 de pași”

În localitatea Naro din Sicilia, unde două femei românce au fost ucise recent, primarul Maria Grazia Brandara, a lansat inițiativa „Marcia dei 200 passi” (Marșul celor 200 de pași), care va avea loc vineri, la ora 17:00, ca un gest de solidaritate și comemorare a conaționalelor noastre.

Evenimentele de violență neașteptată care ne-au adus, din păcate, în atenția presei naționale și internaționale, cu cruzimea care a caracterizat uciderea Deliei și Mariei, au stârnit indignare, solidaritate și durere profundă în rândul populației din Naro, profund rănită în valorile și educația sa pentru respectul față de celălalt.

Din acest motiv, cunoscând umanitatea concetățenilor mei, am dorit să organizăm un Marș al celor 200 de pași, pe care îl vom desfășura împreună pe strada dintre locuințele celor două victime”, a declarat primarul Brandara, conform Sicilia news.

Evenimentul va începe în Piazza Cesare Battisti și va include un moment de reculegere și comemorare în fața bisericii Sant’Erasmo. Marșul va continua pe via Vinci și vicolo Avenia, unde participanții vor aduce flori la porțile caselor victimelor, Delia Zărnescu, în vârstă de 58 de ani, și Maria Rus, de 54 de ani.

Primarul Brandara a invitat și consulul României să participe la marș, subliniind:

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Prin acest gest dorim să arătăm, așa cum am făcut de la început, angajamentul nostru colectiv împotriva violenței.

Invit cetățenii, asociațiile și pe toți cei care au trăit moartea Deliei și a Mariei ca pe un doliu personal, să participe la acest eveniment, care va fi un omagiu silențios și emoționant pentru două femei care, niciodată, nu ar fi trebuit să reprezinte în acest mod, afirmația libertății lor de a se opune unei prevaricări și unei încălcări a propriei voințe.”

Într-o seara de joi, 4 ianuarie, Delia Zărnescu a găzduit o cină la domiciliul său, care s-a transformat într-o petrecere cu alcool, având ca invitați un tânăr român de 24 de ani și un alt conațional de 20 de ani.

În timpul petrecerii, tânărul de 24 de ani, Eduard Omar Nedelcov, sub influența alcoolului, i-a făcut avansuri Deliei care l-a respins și i-a dat afară pe ambii invitați.

Conversația lor din timpul cinei a inclus și discuții despre o altă conațională, Maria Rus, care locuia singură în apropiere.

După ce au fost dați afară, tânărul de 24 de ani s-a îndreptat spre casa Mariei Rus, care era la aproximativ 200 de metri de casa Deliei și a intrat peste ea cu forța. Parchetul susține că tânărul a atacat-o violent pe Maria, bătând-o și incendiind-o în casa ei.

Ulterior, tânărul s-a întors la casa Deliei Zărnescu, a spart ușa, apoi a bătut-o până la moarte, lovind-o în cap cu obiecte decorative și mobilier.