Italia: Operațiunea „Transilvania”. Destructurată o bandă de români care înșela de bani persoane vârstnice

O grupare infracțională cu sediul în România care opera în Italia, dar și în Germania și Țările de Jos, a fost destructurată în urma unei acțiuni comune a carabinierilor italieni și polițiștilor Europol. Infractorii vizau persoane cu vârste între 70 şi 90 ani, care locuiau singure, le amenințau sau înșelau pentru a obține de la ele sume semnificative de bani.

Un număr de 13 mandate de arestare au fost puse în aplicare, menționează RAI News. Alte 59 de persoane au fost înscrise în registrul suspecților. Operațiunea, coordonată de Parchetul din Locri și numită „Transilvania”, a scos la iveală o asociație infracțională de tip piramidal cu două baze active, în Romania și în Italia (Calabria și Sicilia).

Ancheta carabinierilor italieni, realizată în colaborare cu Europol, a început după ce s-a înregistrat în anul 2018 o plângere a unui bărbat în vârstă care fusese păcălit de o româncă de 20.000 de euro. Femeia se prefăcuse că este îndrăgostită de el pentru a-i câștiga încrederea și astfel să poată obține banii.

Carabinierii au declanșat investigații ulterioare care au scos la iveală o organizație compusă integral din cetățeni români. Fiecare membru avea o sarcină bine definită în cadrul rețelei.

Modul de operare al infractorilor presupunea abordarea pe stradă a bătrânilor de către tinere femei care vindeau brichete, șervețele sau alte nimicuri. Tinerele, profitând de condițiile de singurătate și vulnerabilitate emoțională ale bătrânilor, se declarau îndrăgostite sau invocau probleme de sănătate fizică ale lor sau ale rudelor rămase în patrie. Urmau cererile de bani, uneori sub amenințări care în unele cazuri s-au transformat în extorcare atunci când victima refuza să plătească.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Organizația era condusă din România, cu baze operaționale în Calabria, în special în zona Reggio și localitățile Bianco, Melito di Porto Salvo, Siderno, Rosarno, Bovalino. Organizația avea și o filială în Sicilia, la Milazzo.

Investigațiile carabinierilor și Europol au constat în investigații de natură financiară, interceptări telefonice, înregistrări video, audierea persoanelor vătămate și a altora care au fost informate despre fapte. În ultimii ani suspecții s-au întors periodic în România pentru a redefini strategiile operaționale și a împărți veniturile din comportamentele ilegale.

Potrivit anchetatorilor, suspecţii ar fi obţinut pe această cale câştiguri ilicite de aproape 1 milion de euro.