Conform unui studiu publicat în jurnalul „Obesity” de către The Obesity Society (Societatea de Obezitate), o organizație științifică fondată în anul 1982 a cărei activitate este dedicată studiului și tratamentului obezității, se demonstrează cum ceasul biologic influențează și alegerile alimentare pe care le facem, nu numai metabolismul, așa cum s-a arătat până în prezent.
Studiul a fost efectuat prelevând date în mod aleatoriu de la circa 2.000 de persoane, scopul fiind acela de a descoperi dacă ritmul circadian sau ceasul biologic poate afecta alimentația și orele la care aceștia luau mesele.
Rezultatele studiului au arătat diferențe clare în ceea ce privește conținutul caloric dar și al macronutrienților din alimentația persoanelor matinale, în comparație cu cele care se trezesc mai târziu.
Astel, s-a ajuns la concluzia că persoanele care au obiceiul să se trezească mai devreme au și înclinații spre o alimentație mai sănătoasă, în timp ce cei care preferă să doarmă până târziu mănâncă mai puține proteine și consumă mai mult zahăr în prima parte a zilei dar și seara, pe lângă tendința de a consuma seara mai multe grăsimi și acizi grași saturați, așa cum informează organizația pe site-ul Obesity.org.
Mai mult, diferența este și mai accentuată în timpul weekend-ului, „păsările de noapte” având ore de luat masa mai neregulate decât cei matinali și având un somn mai puțin odihnitor, ceea ce-i face să fie și mai puțin activi.
Persoanele matinale „ar putea avea un avantaj în plus în fața ‘păsărilor de noapte’ când vine vorba despre lupta împotriva obezității deoarece ei aleg instinctiv să mănânce alimente mai sănătoase în prima parte a zilei”, așa cum a precizat purtătoarea de cuvânt a The Obesity Society, Courtney Peterson, din cadrul University of Alabama at Birmingham.
“Studii anterioare au demonstrat că mâncatul la ore matinale poate ajuta la scăderea din greutate și la reducerea riscului de apariție a diabetului și a bolilor de inimă. Ceea ce demonstrează această cercetare recentă este că ceasul nostru biologic nu ne afectează numai metabolismul, ci și ceea ce alegem să mâncăm“, a mai adăugat aceasta.
Fiind primul studiu de acest gen, care are ca scop examinarea obiceiurilor alimentare în funcție de ritmurile circadiene ale persoanelor, rezultatele sale ajută la identificarea motivului pentru care unele persoane au tendința să facă alegeri alimentare nesănătoase. În concluzie, persoanele care se trezesc mai târziu au obiceiuri alimentare mai puțin favorabile, lucru care în multe cazuri crește riscul de obezitate, diabet și boli de inimă.